LA: Lavere ydelser gør lavtlønnede job attraktive

8. marts 2013 11:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
LA: Lavere ydelser gør lavtlønnede job attraktive
Billede mangler

Hvis kontanthjælpen sættes ned, vil flere danskere tage de job, som østeuropæere i dag kommer herop og bliver ansat i. Det er vurderingen fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen (LA), efter en opgørelse fra AE-rådet ifølge Jyllands-Posten viser, at det koster statskassen op mod en kvart million, hver gang en østeuropæer får et arbejde i stedet for en ledig dansker.

 

»Vi mener, problemet ligger i, at vi udkonkurrerer os selv, fordi vi har det system, vi har, med meget høje ydelser på kontanthjælp og dagpenge. De ligger højere, end de gør i alle andre lande, og det presser mindstelønningerne op. Sammenholdt med, at der ikke er nogen økonomisk gevinst for danskere på kontanthjælp eller dagpenge ved at tage et lavtlønsjob, så udkonkurrerer vi altså os selv,« siger han.

Joachim B. Olsen mener dog ikke, regnestykket er helt så enkelt, at man nødvendigvis kan konkludere, at det koster et konkret beløb, når en østeuropæer tager et arbejde, en ledig dansker kunne have taget.

»Jeg har set en undersøgelse fra Nationalbanken, der viser, at østarbejdere, der kommer til Danmark, faktisk er med til at forbedre holdbarheden i dansk økonomi, jeg mener, at tallet var på mellem tre og fire milliarder kroner om året, så det er lidt mere nuanceret end som så,« siger han.

Partiet mener således ikke, at man skal begrænse den udenlandske arbejdskraft i Danmark.

»Det betyder ikke, at danskere så får de job, det betyder bare, at de job forsvinder, fordi man ellers skal sætte lønnen op, og så kan det ikke længere betale sig at have den type job i Danmark, og så bliver vi helt sikkert fattigere, fordi så flytter den produktion andre steder,« siger Joachim B. Olsen.

»Det, vi ser mange steder, er, at østarbejderne bliver ansat på overenskomstmæssig løn på mellem 110 og 130 kroner i timen, og der er det stadig svært at få danskere til at tage jobsene, fordi gevinsten for dem er så lille,« siger han.

Partiet har således et bud på en løsning:

»Det, vi skal gøre, er at indrette vores samfund sådan, at det i højere grad kan betale sig at tage de her job, og derfor mener vi, man bør kigge på at sænke de her ydelser (på kontanthjælp og dagpenge, red.) og bruge provenuet på at sænke skatten på arbejde,« siger Joachim B. Olsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu