ANNONCE

Lad bladene ligge i haven med god samvittighed

18. oktober 2020 20:23 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det kan godt være, du synes, det ser grimt ud. Men det er et paradis set med andre øjne.

Som efteråret skrider frem, falder bladene støt og roligt af træerne, og for danske husejeres vedkommende ofte lige ned i deres haver.

Herfra kan det virke som det mest logiske at finde løvriven frem fra skuret og få skrabet det brune nedfald sammen, ud af øje ud af sind.

Men står det til Dyrenes Beskyttelse, får løvfaldet lov til at blive liggende i danskernes haver, både i form af blade og kviste.

Mange haveejere bander over de nedfaldne blade, fordi det betyder arbejde med at rode dem sammen og få dem væk i sække. Men bladene skal slet ikke væk. Bladene fungerer som lune dyner og føde for insekter og andre smådyr og skaber derfor et fantastisk spisekammer for solsorten, som er afhængig af at kunne gå og vende blade og rode efter smådyr under dem, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, i en pressemeddelelse.

Der er flere gode grunde til at lade blade og kviste ligge, hvis man ellers vil dyrelivet det bedste.

– De isolerende blade er et oplagt levested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr. Når solsorten skal finde føde, kan den gå på opdagelse i bladene og finde en masse lækkerier, siger Michael Carlsen.

Giv dyrene plads

Dyrenes Beskyttelse opfordrer også hus- og haveejere til at lade områder af være mere for dyrene end så meget andet, eksempelvis i form af en brændestabel eller en bunke med mursten og andre småting, der ligger et sted, hvor græsset alligevel får lov til at gro.

Måske har man rester af mursten liggende, fra dengang huset blev bygget, eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage. Men det gør slet ikke noget, for det er et paradis for bænkebidere, skovsnegle og edderkopper, siger Michael Carlsen.

Med andre ord gør det ikke noget, at haven roder. Rodet er nemlig det rene eventyrland for havens mindste beboere.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu