ANNONCE

Læge og pædagog Maria Montessori hyldes af Google på fødselsdag

31. august 2012 00:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Læge og pædagog Maria Montessori hyldes af Google på fødselsdag
Billede mangler

Maria Montessori blev født for 142 år siden den 31. august 1870 – den italienske læge og pædagogs teorier bruges stadig i skoler og børnehaver.
 
Søgemaskinen Google hylder i dag den italienske læge og pædagog, Maria Montessori, der i dag den 31. august ville have været fyldt 142 år. Og selvom det efterhånden er 60 år siden Maria Montessori døde bruges hendes teorier om sanselære og børns intellektuelle evner stadig den dag i dag både i børnehaver og skoler. Hun har sågar lagt navn til sine egne læringsteorier, der kort fortalt går ud på, at børn lærer ved egen indsigt – ved at prøve igen og igen til det lykkes samtidig emd at barnet bliver sanseligt stimuleret til at udføre opgaven.
 
Den praktiske del af teorien fik Maria Montessori, der som Italiens første kvindelige læge havde en meget naturvidenskabelig tilgang til tingene, mulighed for at afprøve i virkelighed, da hun i1906 fik tilbud om lokaler i et arbejderkvarter i Rom, som hun gjorde til opholdssted for børn. Stedet fik navnet Casa dei Bambini – Børnenes hus.
 
Her var alt indrettet efter børnene. Møblerne var små og lette. Reolerne var lave og fyldt med ting – eksempelvis køkkenredskaber – i ministørrelse.
 
Montessori udformede og rendyrkede materialer, der havde til formål at optræne hver enkelt sans.
Forskellige klodser skulle udvikle synet, bevægelser og kombinationsevne. Børnene skulle udvikle deres berøringssans ved at føle på stoffer og brikker med forskellige overflader og kvaliteter – bløde, grove, hårde, bløde, tørre, våde, varme, kolde, tunge og lette.
 
Børnene skulle vælge frit mellem materialerne. Montessori mente, at de intuitivt ville vælge det der passede til deres udviklingstrin. Hun holdt strengt fast ved, at materialerne skulle anvendes som de var ment – ikke til fri fabulerende udfoldelse.
 
Vore dages pædagogik har optaget mange af Montessoris teorier og metoder. Hun gjorde oprør mod sin tids traditioner, og hun fastholdt altid en stærk tro på barnets iboende kræfter.
 
Maria Montessori døde i en alder af 81 år den 6. maj 1952. Året inden, i 1951 var hun for tredje gang blevet indstillet til Nobels Fredspris for sin undervisningsformer, der på det tidspunkt var spredt over hele europa og også i store dele af Asien. Specielt i Indien, hvor hun en længere årrække opholdt sig, oprettede mange børnehaver og skoler byggende på hendes teorier.
 
Maria Montessoris systematik er stadig til faglig inspiration i børnepædagogikken både internationalt og i Danmark. En betydelig samling af Montessorimaterialer findes på Montessoricentret på Københavns Pædagogseminarium

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu