Lægehelikopter nede at snuse til asfalten

19. november 2018 13:32 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Flere borgere i Vejle kunne mandag formiddag ikke undgå at bemærke en lavtflyvende lægehelikopter.

Flere borgere i Vejle måtte mandag formiddag høre kaffekopperne klirre og lamperne svinge, da en lægehelikopter fløj rundt meget tæt på asfalten.

Det kan man læse i et opslag i Facebook-gruppe ‘Facebook Vejle’.

Vibeke Kristensen bor på Vardevej, og det var hende, der lagde et billede af helikopteren op i gruppen.

– Der havde været nogle lave overflyvninger over vores hus på, som gav en del larm, og jeg kunne mærke det i huset. Så langt nede var den, oplyser Vibeke Kristensen til Newsbreak.dk, der vurderer, at den var 10-15 meter over jorden.

Hun fortæller videre, at hun kort forinden havde hørt en del udrykning i området.

– Jeg blev selvfølgelig nysgerrig efter hvad der var sket når det er så tæt på, men ellers var det mest at der pludselig kom en helikopter så tæt på, siger hun.

Langt nede

Ifølge Vibeke Kristensen nåede helikopteren lidt længere ned, end man kan se på billedet.

–  Det resulterede i, at hækken på den anden side af vejen næsten lå ned, og bladene fløj rundt, siger hun.

I kommentarsporet under billedet kan man læse, at en anden skriver, at den var så langt nede, at ‘glassene klirrede i skabet’.

Ikke et sjældent syn

Newsbreak.dk har været i kontakt med Sekretariatet for akutlægehelikopterne. Her bekræfter man, der har været en helikopter i området, men der ikke kan kommenteres på konkrete patientforløb.

“Til orientering vedrørende billedet kan det oplyses, at det er helt normal procedure, at lægen ved landing i “terræn”, for eksempel et boligområde, åbner døren og kigger bagud for at sikre, at der ikke er hindringer, der kan vanskeliggøre landing”, oplyser sekretariatet videre.

Tre lægehelikoptere

I Danmark findes der tre døgnbemandede lægehelikoptere. De har base i henholdsvis Billund, Skive og Ringsted.

I 2016 blev der fløjet i alt 3593 ture.

Mere end hver tredje flyvning går til en patient med symptomer på hjerte/kar sygdomme. Andre store grupper er patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen og patienter med svær tilskadekomst fx efter store trafikulykker. (Kilde: Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning).

En politisk aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti bevirker, at en fjerde lægehelikopter snart bliver en realitet.

Fra 1. januar 2019 skal den være klar. Den får midlertidigt base ved Aalborg Lufthavn, indtil en nye base i Jammerbugt Kommune er etableret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu