ANNONCE

Læger bør teste mange flere for denne sygdom

29. juli 2020 21:52 | Af: Newsbreak.dk

Nej, det er ikke Covid-19.

Læger bør teste mange flere for denne sygdom
Glutenfri kost er fremtiden, hvis du har cøliaki. Foto: Scanpix

Citathistorie, Videnskab.dk:

Cøliaki – glutenintolerans – er en sygdom med diffuse symptomer, der gør den svær at diagnosticere.

Det betyder, at mange får diagnosen sent, og at mange tilfælde aldrig bliver opdaget, og det kan muligvis få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser på lang sigt, ifølge et nyt dansk studie, der peger på, at ubehandlet cøliaki kan føre til flere kræft- og hjertekarsygdomme.

Derfor håber forskerne bag studiet, der netop er publiceret i American Journal of Gastroenterology, at den nye viden kan hjælpe de praktiserende læger med at diagnosticere dem, der har cøliaki, tidligere.

Det skriver Videnskab.dk.

– I dag er det oftest patienter med mavetarm-symptomer, der får diagnosen cøliaki, men der kan også være tale om mange andre symptomer. Det er vigtigt, at vi hjælper de praktiserende læger med at tegne et bredt billede af de mulige symptomer, så de kan have det med i deres overvejelser og forhåbentlig fange flere af dem, der lider af cøliaki uden at vide det.

Det siger læge og postdoc Line Lund Kårhus. Hun står bag studiet sammen med professor Allan Linneberg ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg Hospital.

Kuren er nem

Netop opsporingen af patienterne er den store udfordring, hvad angår cøliaki, fremhæver forskerne.

For når man først har fundet frem til dem, er kuren ligetil: Glutenfri kost.

– Vi vil ikke på baggrund af vores studie (det nye fra 2020, red.) anbefale generelle screeninger for glutenintolerans. Men resultaterne viser, at det ikke er ufarligt at gå med udiagnosticeret cøliaki og understreger derfor, at det kan være vigtigt, at læger bliver mere opmærksomme på at screene udvalgte patienter med diffuse og atypiske symptomer for at undersøge, om der kan være tale om cøliaki, siger Line Lund Kårhus.

Her er det dog vigtigt at understrege, at studiet ikke tager højde for skjulte faktorer som kostvaner, rygning og alkohol, som kan spille en afgørende rolle for at slå fast, hvorvidt det er cøliaki alene, der er skyld i de alvorlige følgesygdomme.

Der ér fokus

Formand i Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, byder den nye forskning velkommen, men mener, at de praktiserende læger allerede har mere fokus på cøliaki – og gluten – end nogensinde før.

– Der er sket meget på det her område. Cøliaki er ikke en ukendt sygdom. Der er kæmpe opmærksomhed på gluten som et kost-element, der kan volde skade. Vi møder mange mennesker, der gerne vil vide mere om gluten, og som har eksperimenteret med at tage gluten ud af kosten, siger Anders Beich, der er praktiserende speciallæge i almen medicin.

Han ser dog ingen grund til, at praktiserende læger skal ændre praksis på baggrund af det nye studie, der peger på, at udiagnosticeret cøliaki kan føre til 50 procent øget risiko for kræftsygdomme og 30 procent øget risiko for hjertekarsygdomme.

– Jeg kunne godt tænke mig at kende det aktuelle forbrug af cøliakiprøver, for at vide om vi tager for få prøver for glutenintolerans, i forhold til dengang studiets data er fra, efter det store fokus på gluten, der er kommet de senere år, siger Anders Beich.

Derudover peger Anders Beich ligeledes på, at det er vigtigt at vide med sikkerhed, om en diagnosticering i sig selv gavner patienten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu