ANNONCE

Læger i opråb: Disse love må afskaffes nu!

20. juli 2020 09:30 | Af: Newsbreak.dk

Corona er så meget under kontrol i Danmark, at der lægefagligt ikke er grund til at fastholde hasteloven med vidtgående beføjelser til ministeren, siger overlæger

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

I marts, da corona-pandemien så mest truende ud, hastede Folketinget en lov igennem, som gav sundhedsministeren vidtgående beføjelser blandt andet til at bruge tvang over for personer, der er smittet med farlig sygdom eller blot mistænkes for at være det.

Men nu er corona så meget under kontrol, at der ingen lægefaglig grund er til at fastholde loven, der er ”det største overgreb på grundloven nogensinde”, mener Joachim Hoffmann-Petersen, over­læge og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Den lovgivning, vi har, gav måske mening de sidste tre uger af marts måned og lidt ind i april, men den giver ingen mening nu. Og vi er så forberedte til coronaepidemiens bølge to, at jeg simpelthen ikke kan se, hvornår den skulle give mening. Jeg kan ikke se argumentet for, at Grundloven skal gradbøjes, når vi har så utroligt lavt et smittetal, som vi har, takket være at befolkningen i så høj grad overholder retningslinjerne, siger han.

Den holdning deler Anders Beich, overlæge og formand for DSAM, der er de praktiserende lægers videnskabelige selskab.

– Der er ikke behov for loven. Jeg har ikke set nogen have behov for at bruge de muligheder, der er i den. Det er jo altid kedeligt at have noget stadfæstet i en lov, som man ikke har behov for. Især når det handler om grundlæggende frihedsrettigheder, siger han.

Vedtaget under andre omstændigheder

Loven blev vedtaget af Folketinget den 12. marts, hvor smitten med covid-19 steg dramatisk ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), og han præsenterede sin velkendte planche med den røde og den grønne kurve.

Siden kom smitten med coronavirus så meget under kontrol, at der ifølge det seneste tal fra Statens Serum Institut i fredags kun var 49 nye bekræftede tilfælde det seneste døgn, og hospitalerne stort set står tomme med kun 20 indlagte med corona i alt.

Loven har en såkaldt solnedgangsklausul og udløber den 1. marts 2021. Men selv hvis der kommer en anden bølge af corona til efteråret, er sundhedsvæsenet nu rustet så godt, at det heller ikke giver mening at fastholde oven i dét scenarie, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

– Jeg er ikke tilstrækkeligt bekymret for anden bølge til, at jeg mener, at det retfærdiggør, at sundhedsministeren har beføjelser, som rækker ud over det, der normalt er rodfæstet i Grundloven.

– Lovgivning skal jo ikke give myndighederne rettigheder, som ikke er nødvendige. Det er meget vigtigt, at vi ikke lader muligheder stå åbne i lovgivningen, bare fordi det er meget bekvemt. Nødlovgivning skal kun være gældende, så længe den tilstand, man regner med, at den skal bruges til, er der. Den er der i min optik ikke nu, siger Anders Beich.

Politisk bliver der nu fra det yderste højre til det yderste venstre lagt pres på regeringen for at ændre epidemiloven snarest muligt og gerne i løbet af efteråret, længe inden den såkaldte solnedgangsklausul udløber. Partierne var allerede til møde med Magnus Heunicke umiddelbart før sommerferien for at drøfte sagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu