ANNONCE

Læger i opråb til regeringen: -Få dem nu godkendt

25. marts 2020 21:09 | Af: Newsbreak.dk

I stedet for at åbne for at udenlandsk sundhedspersonale kan arbejde gratis på hospitaler, bør godkendelsen af udenlandske læger gå hurtigere, skriver læger i et åbent brev

Mens hospitaler og regioner efterlyser pensioneret sundhedspersonale og studerende, der kan give en hånd med under coronakrisen, venter adskillige udenlandske læger på at blive godkendt til at arbejde i Danmark.

Derfor har en række læger med autorisation i Danmark påbegyndt en underskriftsindsamling og skrevet et åbent brev til statsministeren, sundhedsministeren og udlændingeministeren, hvori de opfordrer til at bruge kræfterne på at sætte fart på processen med at godkende deres udenlandske kolleger frem for at lade udenlandsk sundhedspersonale arbejde uden løn, skriver Dagbladet Information.

Det sker efter, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse mandag har åbnet for, at udlændinge med sundhedsfaglig baggrund fremover kan arbejde gratis på hospitalerne.

Urimeligt lange

I det åbne brev kritiserer lægerne den “urimeligt lange sagsbehandlingstid” hos Styrelsen for Patientsikkerhed og »den utilstrækkelige eksamenskapacitet til de medicinske fagprøver«, skriver Information.

Frederik Federspiel arbejder som læge på børneafdelingen på Roskilde Hospital og er gift med en læge fra New Zealand, der venter på en godkendelse. Han har taget initiativ til det åbne brev, som ved redaktionens slutning havde samlet 525 underskrifter.

– Der er en række flaskehalse i processen med godkendelse af udenlandske læger. Det betyder, at der sidder en masse udenlandske læger og venter i tre til fem år på at få lov til at arbejde her i Danmark. Den proces må kunne gennemføres langt hurtigere, siger han til Information.

– I stedet for at lade udenlandske sundhedsprofessionelle arbejde gratis på hospitalerne, burde fokus være på at få de hundredvis af udenlandske læger, der nu står standby, vurderet, godkendt og sat i gang.

Har også undret sig

Formanden for Yngre Læger under Lægeforeningen, Helga Schultz, har også undret sig over udmeldingen om frivilligt arbejde på hospitalerne.

– Vi kan godt forstå, at man prøver at få fat i al kompetent personale, ligesom man aktiverer pensionister og studerende. Men hvorfor det skal foregå ulønnet for en af de grupper, man prøver at aktivere, det er vi fuldstændig uforstående og meget kritiske overfor, siger hun til Information.

En rundringning, Information har foretaget til regionerne, viser, at fire ud af fem regioner ikke mener at stå over for at anvende frivillig arbejdskraft. Den sidste region, Region Hovedstaden, er ikke vendt tilbage.

Er i gang med at afhjælpe

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser i en mail til Information, at problemet med ventetider hos Styrelsen for Patientsikkerhed til prøverne for læger fra tredjelande er “en problematik, vi har kendt til i et stykke tid, og som vi allerede er i gang med at afhjælpe”.

“Men vi står i øjeblikket i en situation, hvor en lang række samfundsinstitutioner er lukket, hvilket betyder, at også prøverne for læger fra tredjelande er udskudt. Derfor har jeg bedt Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed om at undersøge kapaciteten i sundhedsvæsenet, og hvordan udenlandsk sundhedspersonale og deres kompetencer bedst muligt kan anvendes i den situation, vi står i nu”.

Ministeriet oplyser, at disse undersøgelser ikke omhandler at sætte farten op på godkendelsesprocessen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye mener, der vist har »været en misforståelse.«

– Jeg vil godt understrege, at det ikke er hensigten, at udlændinge kan arbejde uden løn, hvis alle andre får løn for at varetage tilsvarende funktioner, skriver ministeren i en mail til Information.

Frederik Federspiel fastholder, at der fortsat “er brug for en formel afklaring af de udenlandske sundhedsprofesionelles position, hvis de kommer til at udføre sundhedsfagligt arbejde på de danske hospitaler under coronapandemien”.

Kilde: Information

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu