Læger: Ja til åbenhed, nej til aktieforbud

23. februar 2013 15:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Læger: Ja til åbenhed, nej til aktieforbud
Billede mangler

Der skal være fuld åbenhed om lægers engagementer med firmaer inden for medicialindustrien. Men et forbud mod, at læger kan investere i industrien, er en dårlig ide, lyder det fra Lægeforeningen.

 

»Sundhedsministeren skyder gråspurve med kanoner, når hun vil have et totalforbud mod aktieinvesteringer. Det er et for vidtgående indgreb i den personlige frihed,« siger formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

»Vi kan godt acceptere begrænsninger i forhold til visse typer læger, der sidder i de udvalg på sygehuse og regioner, hvor man er med til at bestemme hvilke medicinalfirmaer, man handler med. Men at ministeren vil forbyde aktiekøb for helt almindelige sygehuslæger som jeg selv, der kun udskriver en type medicin – ikke et konkret mærke – er helt ude af proportioner,« siger han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger til Politiken, at hendes forslag skyldes hensynet til patienterne.

»For mig er det et spørgsmål om at veje afgrænsningen af lægernes frihed til at investere i medicinalbranchen op mod patientsikkerheden. Og her må hensynet til patienten veje tungest. Der bør være rene linier, og derfor skal lægerne ikke investere,« siger hun.

Synspunktet bakkes op af Danske Patienter, og også Forbrugerrådet er enig med ministeren.

»Det er grundlæggende problematisk, at sundhedspersoner, som ordinerer lægemidler og vælger udstyr til patienter, har økonomiske interesser i de virksomheder, der sælger de produkter. Det ser ikke kønt ud, og som forbruger kan det skabe tvivl om tilliden til sundhedspersonerne,« siger vicedirektør Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet.

En arbejdsgruppe har på opdrag af sundhedsministeren brugt et år på at udarbejde nye retningslinjer, der skal skabe større åbenhed omkring mulige interessekonflikter blandt sundhedspersonale.

Udvalget anbefaler blandt andet, at rådgivning for virksomheder og køb af aktier, anparter og andre værdipapirer op til 300.000 kroner skal behandles og godkendes af Sundhedsstyrelsen. Investeringer på mere end 300.000 kroner i en medicinalvirksomhed skal ifølge anbefalingerne forbydes. Ministeren overtrumfer dog her med sin melding om totalforbud mod, at læger kan eje aktier.

Arbejdsgruppen anbefaler ligeledes, at lægers honorarer fra medicinal- og medikoindustrien fremover offentliggøres. Arbejdsgruppen har dog ikke lagt sig fast på, om det er industrien eller lægerne, som skal have ansvaret for at indberette beløbene.

»Det bør være industrien, der som arbejdsgiver har ansvaret for at indberette det honorar, som de giver lægerne. De indberetter i forvejen det præcise beløb til skattevæsenet,« siger Mads Koch Hansen fra Lægeforeningen.

Han er helt på det rene med, at der skal ske opstramninger for at sikre rene linjer mellem lægerne og industrien.

»Vi må acceptere, at offentligheden får mulighed for at se, hvad læger helt nøjagtig får for en given opgave, som de løser for en medicinal- eller medikovirksomhed,« siger formanden.

Udvalgets anbefalinger er i høring netop nu. De endelige anbefalinger skal vedtages af et flertal i Folketinget.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu