Læger udskriver overflødig medicin

15. marts 2013 13:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Læger udskriver overflødig medicin

Danske læger udskriver store mængder receptpligtig medicin til helt raske danskere.

 

Medicinen skal forebygge, at patienterne senere i livet kan blive ramt af lidelser som åreforkalkning eller knogleskørhed, men medicinen virker ofte kun på ganske få procent. Det skriver Søndagsavisen.

Henrik Dibbern, formand for Lægeforeningen, erkender, at lægerne er ramt af en syg kultur.

»Al den medicin, der bliver udskrevet, gør hverken fra eller til for langt de fleste patienter. Enten bliver de syge alligevel, eller også kommer de aldrig til at fejle noget. Det er ofte kun hos ganske få procent, at det gør en forskel. Til gengæld risikerer man at få ubehagelige bivirkninger,« siger Henrik Dibbern til Søndagsavisen.

Han mener, at lægerne længe har ladet sig påvirke af en intens markedsføring fra medicinalindustrien og derfor udskriver for meget medicin.

Der er primært tale om medicin mod forhøjet kolesteroltal, for højt blodtryk, depression og knogleskørhed. I dag er mere end 600.000 danskere på medicin mod forhøjet blodtryk, og 463.000 er på antidepressiv medicin.

Henrik Dibbern bakkes op af Peter Gøtszche, professor og direktør på det medicinske forskningscenter Nordic Cochrane Center.

»Efterhånden har man fået sygeliggjort en stor del af den danske befolkning, som faktisk er raske. Jeg er for eksempel selv oppe i årene og har ikke den samme muskelstyrke, som da jeg var 30. Men det er jo ikke sygeligt. Det er helt normalt, så det er forkert at give mig medicin mod det,« siger han og fortsætter:

»Medicinalindustriens største indtægtskilde er faktisk raske mennesker. Ikke de syge. Der er for få af de syge,« siger han.

Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i medicinalindustriens brancheforening, LIF, er uenig og mener, at den store mængde medicin, som danskerne forbruger årligt, redder mange liv.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu