Læger vil begrænse salg af smertemedicin

21. januar 2013 12:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Læger vil begrænse salg af smertemedicin
Billede mangler

Danmark er ifølge ugeskriftet stort set det eneste land i Europa, der tillader store pakninger med 100 og 300 styk i håndkøb. I alle andre lande er de på recept. Kommer man ind fra gaden på et apotek i Tyskland eller Sverige, kan man maksimalt købe 20 styk.

Den form for pakningsbegrænsning ønsker flere læger, Ugeskriftet har talt med.

– Det er meget underligt, at vi som det eneste land i Europa vælger at sælge svage smertestillende lægemidler i de helt store pakninger, siger professor, overlæge og psykiater Merete Nordentoft til Ugeskrift for Læger.

Hun peger på, at Storbritannien, der indførte pakningsbegrænsning i 1998, har påvist et fald i selvmordsforekomsten, både med de smertestillende midler og andre stoffer.

– Begrænsningen i de store pakninger førte ikke til, at folk skiftede »metode«, om jeg så må sige. Så jeg forstår simpelthen ikke, hvor de danske myndigheder har hentet deres evidens henne, siger Merete Nordentoft.

Overlæge Kim Dalhoff, Klinisk Farmakologisk Afdeling og Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, finder ligeledes tiden moden til pakningsbegrænsning.

– Jeg er fortaler for, at vi forsøger os med begrænsninger i de store pakninger. De bør være receptpligtige, men fortsat tilgængelige, da mange patienter har behov. Men i håndkøb vil en begrænsning være udmærket, siger han.

Det gør indtryk på Sundhedsstyrelsen, når eksperter på forgiftning og selvmord påpeger, at receptpligt på svage smertestillende lægemidler vil kunne reducere antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg primært blandt de unge piger.

– Det er noget, der bestemt godt kan diskuteres. Men vores bekymring har til dels været tilgængeligheden af medicinen for dem, der har et reelt behov, dels økonomi. Hvis man som almindelig dansker ønsker en 100 styk pakning stående i årevis til hovedpine og forstuvede ankler, så ville man skulle til lægen efter en recept. Det koster både et gebyr hos lægen og på apotek, som det offentlige skal betale, siger overlæge Steffen Thirstrup, kontorchef i Sundhedsstyrelsens kontor for Lægemiddeludvikling og Lægemiddelevaluering til Ugeskrift for Læger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu