Læger vil også vaccinere drenge mod HPV-virus

9. februar 2013 00:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Læger vil også vaccinere drenge mod HPV-virus
Billede mangler

Alle danske piger født efter 1985 får i dag tilbud om gratis vaccinering mod HPV-virus, der kan forårsage livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter dog begge køn mod kønsvorter og forskning antyder, at HPV-virus kan være skyld i kræft hos mænd, skriver Politiken.

 

»Infektion med HPV-virus er medvirkende årsag til en væsentlig vækst i visse cancertyper hos danske mænd«, siger Helle Kiellberg Larsen, speciallæge i hud- og kønssygdomme, Bispebjerg Hospital til avisen.

Hun gør sammen med to andre specialister i Ugeskrift for Læger status over HPV-relateret sygdom hos mænd og konkluderer, at mange tilfælde kan forebygges med vacciner, som derfor også bør inkludere drenge også.

Vaccinen anbefales til drenge på lige fod med piger i USA, Australien og Canada, men altså ikke i Danmark.

Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), der er de praktiserende lægers lægefaglige organisation, anbefaler, at drenge kommer med i det gratis program, når dokumentationen for, at vaccinen modvirker kræft hos mænd er i orden.

»Selv om man måske kun fanger fem HPV-relaterede kræfttilfælde hos mænd mod et større antal hos kvinder, vil det hjælpe de fem, og så er der alle sidegevinsterne i form af muligheden for at udrydde kønsvorter og mindske smitte af ikkevaccinerede kvinder,« siger direktør i DSAM, Peter Torsten Sørensen til Politiken.

Foreningen Sex og Sundhed er enige.

»Det er enormt diskriminerende, at fordi drenge ikke har en livmoderhals, skal de ikke have den her vaccine, selv om de på andre måder kan have gavn af den,« siger projektleder Anne Sofie Fraenkel til avisen.

Folketingets Sundhedsudvalg har bedt sundhedsminister Astrid Krag (SF) undersøge, hvorvidt der kan være en økonomisk gevinst ved at vaccinere alle drenge, fordi man sparer penge til kræftbehandling og til behandling af kønsvorter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu