Længere uddannelse til kvinder betyder færre børn

13. februar 2013 14:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Længere uddannelse til kvinder betyder færre børn
Billede mangler

Kvinders måde at gå gennem livet på udfordrer fertiliteten. Sådan var situationen også i forbindelse med de økonomiske kriser 30erne og 80erne, men den nuværende situation er speciel.

 

Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, vurderer, at den økonomiske krise betyder, at unge mennesker er mindre tilbøjelige til at stifte familie tidligt, fordi ringe fremtidsudsigter og et hårdt jobmarked skræmmer dem fra det.

»Samtidig med at der er en stor økonomisk krise, uddanner kvinder sig som aldrig før, derfor udskydes tidspunktet for familiestiftelsen mere, end vi har set før,« siger han og understreger, at samfundet har stor glæde af, at kvinderne uddanner sig.

»Der bliver gjort rigtigt meget for, at unge uddanner sig hurtigt, men det gør det svært at stifte familie,« uddyber han.

Ifølge Mogens Nygaard Christoffersen har kriser tidligere haft en effekt på, hvornår danskerne får børn, men i de tilfælde har en årgang af mødre fået det samme antal børn, som den forrige, de har blot udskudt det ind til tiderne var bedre. Men sammenfaldet af krise og de længere uddannelser gør, at forskeren tvivler på, at der blot er tale om en udsættelse. Kvinderne kan – lige som en række forskere fra Rigshospitalet onsdag har forudsagt i en kronik i Politiken – ende med slet ikke at få børn.

Indtil videre er Danmarks befolkningstal dog ikke faldende, forklarer seniorforskeren, fordi de lavere fødselsrater opvejes af indvandringen til Danmark.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu