ANNONCE

Lær at forstå din kat: Derfor mjaver den

7. november 2019 10:29 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Der er faktisk metoder, du som katteejer kan bruge for at blive bedre til at forstå din kat.

Når en kat mjaver, har det en betydning.

Faktisk er kattens mjav noget den særligt bruger overfor mennesker. Det er kun, da katten var killing, at mjavet blev brugt til at kommunikere med andre katte.

Artiklen fortsætter efter videoen

Der er mange måder at forstå sin kat bedre på. Det er både ved at lytte til dens mjav, men også ved at lægge mærke til dens kropssprog.

Det skriver Videnskab.dk.

Mjaver til mennesker

Katten bruger første gang sit mjav, når den vil i kontakt med sin kattemor. Når katten derefter bliver afleveret til et menneske, fortsætter den med at mjave til mennesket.

Responderer mennesket på mjavet, så fortsætter katten med at gøre brug af den form for kommunikation, forklarer professor Bjarne O. Braastad, der har forsket i kattes adfærd.

Han uddyber, at hvis mennesket ikke rører på sig, når katten mjaver, stopper katten med det.

Følsomme frekvenser

Når en kat mjaver, er det fordi den har brug for hjælp til noget eller vil gøre opmærksom på sig selv.

Det er det, som mennesker reagerer på, når vi hører et mjav.

– Vi reagerer meget hurtigt og stærkt på frekvenserne, som kattene bruger. Det er nogle af de samme ting, vi mennesker bruger, når vi er trætte og har brug for hjælp. Så vi er er meget følsomme over for de frekvenser, kattene mjaver på, siger Susanne Shötz, der er professor i lingvistik og har forsket i kattes sprog.

Det betyder mjav

Der er forskel på kattens mjavlyde, derfor er det en fordel for katteejere at kende til forskellene. Det handler om at lytte efter, hvor katten ligger trykket i sit mjav.

Er trykket på M eller en mrr-lyd, så er katten glad for dig. Det er en lyd, som katte bruger overfor dem, de sætter pris på. Den bruges blandt andet som en hilsen, når katteejeren kommer hjem.

Hvis trykket er på J, så kan det betyde, at katten føler ubehag. Det kan være, at den enten er sulten, eller at den fryser.

Er mjavet med et langt A, har katten et krav, der skal stilles. Jo længere lyden er, des større er kravet fra kattens side.

Slutter mjavet med en v-lyd, så er katten frusteret. Sådan lyder forklaringen fra professor Bjarne O. Braastad.

Lyt til melodien

Men det er ikke kun selve trykket, der kan sige noget om, hvordan katten har det.

Katte ændrer også melodien af deres mjav. Et positivt mjav har for det meste en stigning i melodien til sidst, mens et negativt mjav falder i slutningen.

Forskning har også vist, at katteejere generelt taler lysere til deres katte, fordi det opfattes som værende mere venligt sammenlignet med dybe toner.

Det er dog ikke kun mennesker, der gør det. Det samme gør kattene også overfor deres ejere.

Når katten finder ud af, hvilke lyder, der fungerer mest optimalt hos deres ejer, så bruger katten dem hyppigere.

Kig på kropssproget

Det er dog ikke alle katte, der gør lige meget brug af mjav eller andre lyde.

Kattens mentale og fysiske tilstand kan ændre på brugen er lyde. Er katten gammel kan den blive ramt af sygdom, som gør, at katten mjaver mere for at gøre opmærksom på sig selv. Desuden findes der også katte, som er så rolige og selvsikre, at de ikke føler et behov for at mjave.

Derfor kan det være en god idé at holde øje med kattens kropssprog. Katte, der blinker langsomt, viser eksempelvis sikkerhed og venskab. Et godt tip er at lægge mærke til kropspositionen, hovedpositionen, halen, kattens mimik, blik og ørepositionen, da de indikerer kattens humør.

Katte kommunikerer også igennem deres duft, derfor oplever mennesker ofte, at katte ginder sig op af benet. Duften kan signalere noget til en anden kat.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu