Folkeskolelærere går på gaden i protest

27. februar 2013 18:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Folkeskolelærere går på gaden i protest

Utilfredshed med regeringens udspil om tvungne heldagsskoler og KLs planer om at afskaffe lærernes arbejdstidsaftale får folkeskolelærere over hele landet til at gå på gaden torsdag. Her vil de – for at komme »i direkte dialog med forældre til elever i folkeskolen« – uddele flyers og gennemføre happenings.

 

KL (Kommunernes Landsforening) erklærede natten til onsdag forhandlingerne med gruppen af folkeskolelærere for sammenbrudte.

»Jeg må konstatere, at vi ikke er kommet i realitetsforhandlinger med Lærernes Centralorganisation omkring det forslag til nye arbejdstidsregler, som vi er kommet med,« sagde KL-forhandler Michael Ziegler (K) – tilsyneladende til lærerformand Anders Bondo Christensens store undren.

»Jeg er helt uforstående over, at KL erklærer et sammenbrud. Vi har tilbudt at undervise 25 timer om ugen, at diskutere tilstedeværelse på skolen, at løse aktivitetstimer uden forberedelse, at gå ind på samme overenskomst som skolepædagogerne. Vi har brugt den sidste forhandling på at drøfte KLs forslag og har efter aftale formuleret nogle spørgsmål, vi gerne ville have svar på. Det drejede sig om, hvordan vi kunne få helt normale bestemmelser med ind i KLs udspil,« lød det fra Bondo, der erklærer sig »parat, hvis KL ringer.«

Blandt de krav fra KL, som Danmarks Lærerforening (DLF) stritter imod, er, at lærerne skal overlade mere magt til skolelederne. I dag afgør den overordnede arbejdstidsaftale, hvor meget tid lærerne skal bruge på undervisning, forberedelse, forældresamtale med mere, men KL kræver, at lederne på de enkelte skoler får ret til at tilrettelægge lærernes hverdag.

Ifølge lærerne vil det betyde, at de ender med at have mindre tid til at forberede undervisningen, hvilket så også betyder mindre tid til den enkelte elev, til at håndtere trivselsproblemer i klasserne og til dialog med forældrene.

Afbrydelsen af forhandlingerne skaber stor risiko for en konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

»KL er presset af Finansministeriet til at lave en arbejdstidsaftale, som ligner den, der er kommet på gymnasieområdet, og jeg tror ikke, at den er spiselig for Danmarks Lærerforening. Derfor tror jeg, at konfliktvejen nok er den mest sandsynlige,« siger han.

Og det er ærgerligt for både skolerne og eleverne, mener formanden for landets skoleledere, Anders Balle. Han er også dybt bekymret for, hvad striden kommer til at betyde for den kommende folkeskolereform, der blandt andet betyder, at lærerne skal undervise mere.

»Hvis vi skal implementere en anden måde at lave skole og samarbejde på, skal vi have medvind til det. Konflikt vil give modvind og skabe dårlig stemning,« siger han.

Anders Balle forstår dog godt, at lærerne ikke uden videre vil acceptere det.

»Lærerne har nogle velerhvervede rettigheder, som de skal kaste over bord, og DLFs forhandlere gør naturligvis alt, hvad de kan, for at sikre en aftale, der er i lærernes interesse,« siger han, men tilføjer, at Skolelederforeningen deler KLs ønske om mere autonomi på skolerne.

Michael Ziegler skal »en af de nærmeste dage« vende situationen med KLs bestyrelse, før forhandlingerne eventuelt kan genoptages.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu