»Lærerne taler en god skoledag ned«

14. marts 2013 22:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
»Lærerne taler en god skoledag ned«
Billede mangler

Små børn der tror, at de kan se frem til en skoledag til 15.30, hvis regeringen får gennemført sin heldagsskole. Det er, hvad der har mødt børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), når hun i den seneste tid er kommet ud på folkeskoler. Det skriver Berlingske.

 

Og det er »simpelthen ikke i orden«, mener Antorini, der nu i skarpe vendinger kritiserer Danmarks Lærerforening for bevidst at vildlede også skolebørnene om, hvad det er for en skoledag, der venter dem i fremtiden. Antorini er forarget over, at lærerforeningens lokale afdelinger i Storkøbenhavn og på Bornholm deler flyere ud med en daglig eftersidning til alle skolebørn fra klokken 14 til 15.30 for at advare imod regeringens heldagsskole.

»Jeg er rundt at besøge skoler, og der kommer små børn fra 2. klasse hen og siger, »hvorfor skal vi gå i skole til klokken 15.30?« Det kan de ikke forstå, men det står på de flyere, som børnene kommer hjem med i deres skoletasker. Og det, synes jeg, simpelthen ikke er i orden. Lærerne har altså en opgave i ikke at sprede vildledning,« siger Christine Antorini til Berlingske.

Hun understreger, at regeringens folkeskolereform kun lægger op til, at elever i indskolingen skal gå i skole fra klokken 8 til 14, mens det først er fra 7. klasse og frem, at skoledagen i gennemsnit slutter klokken 15.30.

»Lærerforeningen spiller bevidst på at give et indtryk af, at vi stjæler børnenes tid. De sammenligner det med en sveder at gå i skole til efter klokken 14, selv om 87 procent af de små børn fra 0. til 3. klasse i dag fortsætter i SFO bagefter. Der kører en overenskomstkamp, og lærerne kigger snævertsynet på egne interesser. Lærerne taler en god skoledag ned, men mange børn er faktisk rigtig glade for at gå i skole,« siger Christine Antorini.

Hun er ikke ene om at være bekymret for, hvordan konflikten om lærernes overenskomst påvirker eleverne. I organisationen Skole og Forældre understreger næstformand Finn Juel Larsen, at hverken lærerne eller kommunerne bør inddrage børnene i konflikten. Han bryder sig ikke om, at lærerne i Storkøbenhavn sammenligner de sene skoletimer med en eftersidning.

»Jeg kan blive næsten helt harm. Det er et forkert signal at sende til børnene. Hvis jeg sad som elev, ville jeg få en mistillid til den skole, jeg efterfølgende skal gå i,« siger Finn Juel Larsen til Berlingske.

Han understreger, at Skole og Forældre ikke vil blande sig i selve konflikten mellem lærerne på den ene side og kommunerne og regeringen på den anden.

»Men det er de voksnes konflikt og ikke børnenes. Derfor bør begge parter holde sig for gode til at inddrage børnene og lade være med at uddele flyere til dem. Jeg kan godt være bekymret for, at den retorik, der bruges på begge sider lige nu, medfører, at man graver sig længere og længere ned i hver sin skyttegrav. Det gør det sværere at få en god skoledag op at køre, når vi kommer om på den anden side af denne konflikt,« siger Finn Juel Larsen.

En af hovedkræfterne bag svederkampagnen, kredsformand i Danmarks Lærerforening Vibeke Lynge, afviser, at der er tale om vildledning, fordi de uddeler »svedere til alle elever« til klokken 15.30.

»Det er rigtigt, det ikke er alle børn, der skal gå i skole til klokken 15.30. Men det her er et kampagnemateriale, så vi har ikke alle detaljerne med, men det er ikke vildledning,« siger Vibeke Lynge, kredsformand i Høje-Taastrup. Hun er enig i, at lærerne ikke bør uddele flyere og kampagnemateriale til børn og elever.

»Det beklager jeg, hvis nogen har gjort. I Høje-Taastrup har vi stået på stationerne og overhovedet ikke i nærheden af skolerne. Mange børn er meget interesserede, når vi står der, men vores målgruppe er de voksne, når vi deler svedere ud,« siger Vibeke Lynge til Berlingske.

Hun mener, at det kommer til at påvirke eleverne meget mere, at kommunerne har varslet lockout.

»Kommunerne inddrager børnene i konflikten, fordi de har varslet lockout, så vi ikke kan få lov til at undervise dem,« siger Vibeke Lynge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu