ANNONCE

Læs ekspertens råd til hjemvendte gidsler

25. januar 2012 11:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Læs ekspertens råd til hjemvendte gidsler
Billede mangler

Det er selvsagt belastende at blive udsat for en gidseltagning. Men hvis man følger nogle enkle retningslinjer, kan man godt vende tilbage til en normalt arbejdsdag, også selvom man blev taget som gidsel mens man var på job.
Det siger en førende ekspert i krisepykologi.
De første par måneder, efter en person er blevet løsladt eller befriet, vil blive brugt på at finde tilbage til hverdagen. Det gøres bedst ved at bruge masser af tid sammen med familie og venner, siger Rikke Høgsted, chefpsykolog i Falck.
“Man bliver sat på biologisk pause af sin psyke automatisk efter sådan en situation med massiv stress. Nu skal man tanke mental og fysisk energi op igen, og man skal bygge en ny hverdag op både med arbejde men også med masser af tid til venner og familie.”
Eksgidsler vil opleve, at de er utroligt udmattede. Det svarer til at løbe et maratonløb hver dag i begyndelsen, forklarer Rikke Høgsted.
Man går rundt med en følelse af uvirkelighed og spørger sig selv “kan det virkelig passe, at jeg ikke er taget til fange længere?”. Den nye tilstand er en blanding af eufori og massiv træthed.
“Heldigvis er vores menneskelige evne til at bearbejde og hele de følelsesmæssige sår efter den slags hændelser enormt stærke. For nogen tidligere gidsler er det vigtigt at komme tilbage igen i situationer med højt pres, men det er ikke en fornuftig måde at komme videre på for flertallet,” siger psykologen.
Hun anbefaler at man vælger at arbejde indenfor samme branche, hvor man blev taget som gidsel, men til gengæld holder sig i et lavrisiko-job på et kontor – eventuelt herhjemme i Danmark – stedet for at være i felten.
Endelig forklarer Rikke Høgsted, at den voldsomme hændelse at blive taget som gidsel kan betyde et evigt tab af arbejdsdygtighed for nogen.
“Det er psykisk hårdt for mange, specielt hvis de har handlet helt anderledes overfor andre, da de blev taget som gidsel, end de plejer at handle i normale situationer,” slutter Rikke Høgsted.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu