Landbruget ikke helt tilfreds med sprøjtemiddelstrategi

8. februar 2013 21:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Landbruget ikke helt tilfreds med sprøjtemiddelstrategi
Billede mangler

Når regeringen sammen med Venstre, Konservative og Enhedslisten fredag har indgået aftale om en ny sprøjtemiddelstrategi, er det gode toner for landbruget – et stykke af vejen.

 

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer glæder sig således blandt andet over, at man fremover skal følge udviklingen af resistens overfor de tilladte sprøjtemidler hos ukrudt og skadedyr nærmere.

»Det er godt, at strategien tager risikoen for resistens alvorligt. Det er ekstremt vigtigt, at pesticidstrategien ikke fører til nye problemer med resistens,« siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Han glæder sig også over, at der nu kommer statistik på årsagerne til lukkede vandboringer. Det er nemlig ikke altid landbrugets skyld, lyder det.

»Vi i landbruget har været kede af at få skudt i skoene, at det hovedsageligt er pesticider fra landbruget, der lukker boringer, når flere undersøgelser fra blandt andet GEUS (national geologisk forskningsinstitution, red.) viser noget andet. Det er helt nødvendigt med klarhed på det område. Og så synes jeg det er vigtigt at slå fast, at landmænd ikke sprøjter mere end, hvad der er absolut nødvendigt,« siger Lars Hvidtfeldt.

I strategien, som miljøminister Ida Auken (SF) har indgået på vegne af regeringen, er målet, at brugen af sprøjtemidler skal reduceres med 40 procent inden udgangen af 2015. Men det er urealistisk, lyder det fra Landbrug & Fødevarer:

»Vi, der arbejder i den virkelige verden, ved, at man ikke fra et skrivebord i København kan bestemme, hvor meget ukrudt der kommer det ene år, eller hvilke svampe eller insektangreb, der vil komme,« siger Lars Hvidtfeldt.

Organisationen ønsker således en løbende evaluering af, om 40 procents reduktion bliver ved med at være realistisk, eller om forudsætninger som klima og resistens ændrer sig.

Ifølge aftalen vil strategien blive evalueret omkring årsskiftet 2014-2015.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu