Landesorg: For to år siden døde Prins Henrik

13. februar 2020 12:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

I dag for to år siden gik Danmark på det nærmeste i sort: Prins Henrik var død.

“Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot”.

Sådan lød en pressemeddelelse den 14. februar 2018. 

Hele Danmarks prins Henrik var død. Han blev 83 år gammel.

Artiklen fortsætter under videoen

Prins Henrik blev den 28. januar indlagt på Rigshospitalet efter at have tilbragt det meste af både december og januar i Egypten hos sin personlige ven hotelejeren Enan Galaly. Forinden blev det i 2017 bekræftet, at prinsen led af demens og i øvrigt havde gennemgået en operation for forsnævring i pulsårerne i lysken og bækken.

– Selvom han var syg, gjorde han mange ting, som han havde lyst til at gøre i den sidste del af sit liv. Han var en mand, der nød den sidste tid, han havde tilbage i livet. Han gik ture på stranden, han kørte i beach buggy, han red på kamel, fortalte Galaly efter prinsens død til TV2.

I forbindelse med indlæggelsen meddelte hoffet, at der var blevet fundet en godartet tumor i Prinsens venstre lunge, og at Henrik desuden led af en lungeinfektion.

Blev udskrevet efter eget ønske

Hans tilstand blev dog ganske markant forværret, og den 13. februar 2018 blev han efter sit eget ønske udskrevet. Han tog ophold på Fredensborg Slot, hvor han selv samme aften sov ind omgivet af sin familie.

Fakta

Blå bog om prins Henrik

Her kan du læse om prins Henrik og hans baggrund:

* Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig.

* Den næstældste af i alt syv søskende.

* Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var tronfølger i Danmark.

* Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969).

* I dronning Magrethes nytårstale i 2015 blev det meddelt, at prins Henrik ville pensioneres.

* I april 2016 frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.

* I sin ungdom har prins Henrik læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.

* Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

* Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsens barndomsegn.

* Prinsen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.

* Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).

/ritzau/

I forbindelse med kongehusets åbenhed omkring prinsens tilstand, sagde Sebastian Olden-Jørgensen, der er kongehusekspert og historiker, til Kendte:

– Jeg ser det som, at Kongehuset ønsker at være på forkant – at det ikke ender som en sensation på forsiderne af medierne. Når Kongehuset nu har meldt ud, at Henrik er indlagt på hospitalet, så tror jeg også, vi snart får at vide, hvad prinsen fejler, hvis det er andet end en banalitet.

Hofsorg

Dagen efter prinsens død blev der erklæret en månedlang hofsorg, der blandt andet et betød, at de royale kun var iført mørkt tøj, når de fremtrådte i offentligheden. I dagene efter hans død, blev der i den grad fyldt op med blomster på både Amalienborg og Marselisborg Slotsplads. Pludselig en dag tråde den kongelige familie ud og kiggede på blomsterne.

Fakta

Arvefølgen til den danske trone

Dronning Margrethe har været dronning af Danmark siden 1972, og siden Kronprins Frederiks fødsel, har han været nummer ét til at overtage fra hende, når hun engang ikke er regent længere. Men der findes mange andre, foruden Frederik, der står til at tage over i det, der hedder arvefølgen til den danske trone:

1 Kronprins Frederik
2 Prins Christian
3 Prinsesse Isabella
4 Prins Vincent
5 Prinsesse Josephine
6 Prins Joachim
7 Prins Nikolai
8 Prins Felix
9 Prins Henrik (søn af prins Joachim)
10 Prinsesse Athena
11 Prinsesse Benedikte
12 Prinsesse Elisabeth

Kilde: Henrik Gam: Tronfølge i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 3. maj 2018.

Den 20. februar 2018 blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Forinden var der castrum doloris. Prinsens aske blev dels spredt ud over havet og lagt i en urne, der blev placeret et hemmeligt sted i haven på Fredensborg Slot.

Ny kæreste?

I december 2019 kom det frem, at der er rygter om, at dronning Margrethe måske har fået en ny kæreste.

Det stod i en artikel fra Her & Nu, der har spottet regenten i selskab med den 76-årige svenske greve Gustaf Trolle-Bonde i London.

For i ugen op til jul var dronningen udrejst af landet.

Set sammen

Greven har i mange år var fast inventar på gæstelisten, når dronningen og prins Henrik holdt fester.

Her & Nu skrev, at parret blev spottet, da de sammen forlod et hotel i Chelsea-kvarteret. Den svenske greve sad ifølge Her & Nu sammen med dronningen i hendes bil, da de kørte til The National Gallery på Trafalgar Square.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu