Landets overskud blev halveret i december

8. februar 2013 09:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Landets overskud blev halveret i december
Billede mangler

Betalingsbalancens overskud blev halveret i december til 5,1 milliarder kr. på de løbende poster. I den foregående måned var overskuddet 5,6 milliarder kr. højere, og i december 2011 var det 2,7 milliarder kr. højere.

For hele 2012 endte overskuddet på 95,5 milliarder kr., oplyser Danmarks Statistik. Det er 5,7 milliarder kr. lavere end i 2011, og det skyldes, at overskuddet på varer faldt med 16,1 milliarder kr., mens overskuddet på løn- og formueindkomst steg med 10,9 milliarder kr.

“Faldet i december skyldes et underskud på varer på 2,3 milliarder kr., hvilket er 7,8 milliarder kr. lavere end i november og 4,8 milliarder kr. lavere end i december 2011,” skriver Danmarks Statistik.

Ifølge cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen var faldet i vareeksporten i december større end ventet. Dog var faldet i eksporten ikke så overraskende i lyset af de økonomiske svagheder blandt Danmarks større samhandelspartnere og den seneste tids styrkelse af kronekursen, som har gjort det dyrere for virksomhederne at afsætte deres varer i udlandet.

“Men selv om det måske ikke var helt mærkeligt at eksporten faldt, så må størrelsen af faldet alligevel siges at ligge i den ekstraordinære ende. Med den meget kedelige afslutning på året, ender eksporten således med at være faldet med 1 pct. i 4. kvartal i forhold til kvartalet før, hvor vi som udgangspunkt ellers havde ventet en flad udvikling i årets sidste måneder,” skriver Jes Asmussen i en kommentar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu