Lang anbringelse giver børn bedre fremtidsudsigter

22. april 2013 10:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lang anbringelse giver børn bedre fremtidsudsigter
Billede mangler

Hvis et barn skal anbringes, bør det være for en længere periode. Det gavner nemlig barnet i voksenlivet, viser en ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som bliver offentliggjort mandag.

 

Analysen viser, hvilken sammenhæng der er mellem antallet af anbragte år, og hvordan børnene klarer sig senere i livet. En af analysens forfattere tvivler på, at konklusionen harmonerer med det, folk tror om anbragte børn. Livet i de hjemlige rammer er da bedst, tænker vi, men det er ikke altid tilfældet.

»Det kan være, at mor og far er ledige og har misbrugs- eller helbredsproblemer. Det er måske en hverdag, hvor der ikke altid er tre måltider om dagen. Der er ikke altid nogen til at sørge for, man kommer i skole om morgenen og hjælper med lektierne om aftenen,« siger Peter Fallesen, forsker ved Rockwoolfondens Forskningsenhed og medforfatter til bogen »Når man anbringer et barn II«.

Han forklarer, at en anbringelse ofte giver den struktur i hverdagen, som barnet ellers manglede.

»Strukturen er med til at give barnet et frirum til at lære dets styrker og svagheder at kende og finde tiden til at reflektere over, hvad man kan blive som voksen,« siger Peter Fallesen.

Den nye analyse viser, at en forlænget anbringelse hænger direkte sammen med en højere indkomst, lavere ledighed og mindre kriminalitet.

Helt konkret vil bruttoindtægten for et barn, som har været anbragt uden for hjemmet et år ekstra end gennemsnittet, stige med 11.000 kroner i det 21. leveår. Samtidig er der også et fald i ledigheden i voksenlivet, hvilket Peter Fallesen mener fint giver mening, eftersom de to faktorer hænger sammen.

Kriminalitet blandt tidligere anbragte børn mener Peter Fallesen er en lidt pudsig størrelse. Hvis man øger anbringelsen i op til tre år, så begår de mere kriminalitet som 18-20-årige. Hvis man anbringer i længere tid en tre år, så falder kriminaliteten markant.

»Noget af det kan hænge sammen med, at de korte anbringelser foregår på døgninstitutioner, hvor børnene omgås andre børn, der kan give nogle uheldige sideeffekter. Noget andet kan handle om, at det tager tid for nye normer at rodfæste sig hos børn,« siger Peter Fallesen.

Analysen bygger på undersøgelser af 7.220 børn, som er født mellem 1982 og 1987. Fælles for dem alle er, at er blevet anbragt på en institution eller en plejefamilie før de fyldte 13 år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu