ANNONCE

FDM: Ignorer de sure medtrafikanter og kør således

28. januar 2018 11:30 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Er det lange lys tændt på motorvejen, følger du formentlig loven, samtidig med at du irriterer dine medtrafikanter.

Hvornår skal du have dit lange lys tændt på motorvejen, og hvornår skal det være slukket? Det er et emne, der formentlig optager alle, der har prøvet at køre med det lange lys tændt på motorvejen for så at opleve en modkørende bilist blænde op og ned for at få en til at slukke for det.

Skal man følge anvisningen eller ignorere den, og hvad siger loven overhovedet om at have det lange lys tændt på motorvejen? I januar 2017 blev det lange lys genstand for en større debat, da FDM i januar 2017 havde fokus på det lange lys.

– Man vil ofte opleve, at hvis man – som loven foreskriver – kører med langt lys, vil nogle i den modsatte bane blinke og signalere, at du skal blænde ned. Men det er misforstået. Der er så stor afstand, at man ikke bliver blændet, sagde Dennis Lange, der er jurist i FDM, til Ritzau.

Fakta

Færdselsloven § 33:

§ 33. Ved kørsel i lygtetændingstiden skal de påbudte lygter holdes tændt. På flere sammenkoblede køretøjer er det kun nødvendigt at holde baglygter tændt bagest på vogntoget og nummerpladebelysningen tændt ved vogntogets bageste nummerplade.

Stk. 2. Fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel.

Stk. 3. Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes:

1) på strækning, hvor vejen er tilstrækkeligt oplyst,

2) ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes,

3) ved møde med tog, som fremføres langs med vejen, hvis der kan opstå risiko for blænding ved anvendelse af fjernlys, eller

4) ved kørsel bag efter et andet køretøj, såfremt den foran- kørende kan blændes af fjernlyset og anvendelse af nærlys under hensyn til køretøjets hastighed og lysforholdene i øvrigt giver føreren tilstrækkelig synsvidde til sikker kørsel.

Stk. 4. Såfremt fjernlys (langt lys) efter stk. 2 ikke findes påkrævet, kan nærlys (kort lys) anvendes. Hvis fjernlys (langt lys) i medfør af stk. 3 ikke må anvendes, skal nærlys (kort lys) anvendes.

Stk. 5. Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.

Stk. 6. Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.

Stk. 7. Anvendelse af andre lygter og andre refleksanordninger end påbudt eller tilladt i denne lov eller de bestemmelser, der er udfærdiget i medfør af loven, er forbudt.

Det er netop afstanden mellem bilerne, der virker til at være stridspunktet, men hos FDM står man altså fast på, at man på de fleste danske motorvejsstrækninger ikke generer modkørende med det lange lys, hvis ellers alle bilister holder øjnene på vejen, hvor de skal være.

Andre regler skaber også forvirring

Det er dog ikke kun det lange lys, der virker til at forvirre danskerne. I galleriet kan du se, hvornår du skal bruge dit blinklys på motorvejen, hvor du skal køre for at undgå bøder og bøvl, og hvordan du skal reagere, når du møder et udrykningskøretøj.

Kør forsigtigt.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu