ANNONCE

Larry Kramer er gået bort

28. maj 2020 21:40 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Han var ikke mindst kendt for 'The Normal Heart' og som grundlægger af flere, førende Aids-relaterede organisationer.

Dramatikeren og AIDS-aktivisten Larry Kramer døde onsdag den 27. maj som følge af lungebetændelse. Det fortæller afdødes mand, David Webster, til New York Times.

Larry Kramer, der var konstateret HIV-positiv, var bedst kendt som manden bag skuespillet ‘The Normal Heart’ fra 1985, der i 2014, også blev filmatiseret. Han var desuden  grundlægger af organisationer som ‘Gay Men’s Health Crisis’ og ‘ACT UP’, der gik forrest i aktivismen under aids-krisen i 1980´erne.

Sidstnævnte organisation var hurtig til at bekræfte dødsfaldet med et opslag på Twitter.

“Dit raseri hjalp med til at inspirere en bevægelse. Vi vil fortsat ære dit navn og din ånd med handling,” står der blandt andet i opslaget.

I løbet af 1980’erne henledte Kramer opmærksomheden på AIDS-epidemien ved at organisere store, dramatiske og provokerende protester i New York City. Han var yderst kritisk over for embedsmænd for ikke at tage krisen alvorligt som en folkesundheds-katastrofe. Desuden for der ikke blev arbejdet hurtigt nok i bestræbelserne på at finde behandlinger.

Det gik blandt andet ud over Athony Fauci, ekspert i infektionssygdomme, der på det tidspunnkt stod i spidsen for regerings indsats. I et åbent brev beskyldte Larry Kramer ham for drab og kaldte ham ‘en inkompetent idiot.’

Senere blev de alligevel gode venner og Athony har krediteret Kramer for ikke blot at ændre forløbet af aids-krisen, men også for at ændre hele det medicinske område.

“I amerikansk medicin er der to epoker. Før Larry og efter Larry,” udtalte eksperten i 2002.

Larry Kramer var også roman og manuskriptforfatter. Han blev nomineret til en Oscar for filmen “Women in Love” fra 1969, der bygger på D.H. Lawrence romanen af samme navn. Han ikke bare skrev manuskriptet, han instruerede også filmen.

Op til sin død arbejdede han på et teaterstykke, der forbinder aids-krisen med den nuværende COVID-19-pandemi.

Larry Kramer blev 84 år.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu