Lars Løkke Rasmussen vil sende soldater til grænsen

11. august 2017 17:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Fra september skal grænsekontrollen ved Tyskland ske med hjælp af danske soldater.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddeler, at Forsvaret fra september kan aflaste politiet ved grænsen. Video: Ritzau.

Forsvaret skal aflaste politiet ved grænsen, og politiet kan se frem til, at det sker fra september.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med Venstres sommergruppemøde i Aalborg.

Ved at aflaste politiet kan der sættes flere betjente af til den verserende bandekonflikt, hvor flere uskyldige mennesker er blevet ramt af skud.

– Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, at det er eskaleret til et niveau, hvor det involverer almindelige mennesker.

– Sommerens skyderier viser, at bandepakken var helt nødvendig. Men også at mere skal gøres for at komme det uvæsen til livs.

– Det er vanskeligt at komme med gode løsninger, som virker på kort sigt, siger Løkke.

Deadline i september

En af løsningerne er at lade Forsvaret aflaste politiet.

– Regeringen har besluttet, at Forsvaret skal hjælpe politiet. Vi har bedt rigspolitichefen og forsvarschefen om at finde ud af, hvor det bedst kan gøres. Eksempelvis grænsekontrol og bevogtningsopgaver, siger Løkke.

Det ventes at være afdækket i indeværende måned.

– Dansk politi har brug for en frisk luft, en hjælpende hånd, siger Løkke.

Tre skudepisoder på én aften

Statsministeren ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange betjente der kan frigøres, hvis Forsvaret hjælper til med grænsekontrollen.

– Jeg vil ikke sætte tal på, hvor mange betjente, der kan frigøres med hjælp fra Forsvaret, men det skal give politiet luft, siger Løkke.

Tilbage i marts kom VLAK-regeringen med en bandepakke, som indeholdt over 30 initiativer.

Alle disse initiativer er endnu ikke implementeret, men efter en heftig sommer med banderelaterede skyderier skal der tænkes i flere tiltag.

Torsdag aften blev der affyret skud tre steder i København. Et af skyderierne skete i Korsgade på Nørrebro kun få hundrede meter fra det sted, hvor politiets nye mobile politistation torsdag blev indviet.

Den skal skabe tryghed hos beboerne i området.

Også Aarhus og Odense plages af bander.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlægger fredag eftermiddag yderligere tiltag til at bekæmpe banderne.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er imod ideen om at indsætte soldater ved grænsen.

– Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen, og derfor er jeg noget overrasket over, at man vælger at bruge militæret til at løse nogle politiopgaver, har Claus Oxfeldt sagt til TV2.

Skepsis i Forsvaret

Også i Forsvaret er der skepsis. Dermed ikke sagt, at man her ikke vil påtage sig opgaven. Det fortæller Jesper K. Hansen, formand for Forsvarets største fagforeningen, Centralforeningen for Stampesonel.

– Hvis politikerne beslutter sig for det, så stiller vi os jo ikke op og siger nej. Så løser vi opgaven.

– Men jeg vil bare sige, at vi ligesom politiet er presset. Der står ikke en hel bunke af os og venter på at få nye opgaver fra politikerne, siger han til Ritzau.

Det er uvist, hvornår eller hvor mange betjente regeringen vil lade udskifte med soldater. Men det sker ifølge TV2 for at kunne frigøre politiressourcer – blandt andet til den verserende bandekonflikt i Aarhus og København.

– Hvis politikerne vil sætte Forsvaret ind, så er det fint nok. Men jeg har bare ikke fantasi til at se, hvor de skulle skaffe ressourcerne fra, siger Jesper K. Hansen.

– Er det redningshelikopteren, afvisningsberedskabet eller sejladsen ved Grønland, vi skal droppe? Det må have en konsekvens, hvis vi skal træde til i større målestok.

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu