”Latterligt få” bliver tjekket for skattesnyd

24. januar 2020 04:33 | Af: Newsbreak.dk

I 2018 nåede Skats kontrol ud til under 2,5 pct. af alle danske virksomheder. Alligevel hiver kontrolindsatsen flere penge hjem, og det får Enhedslisten til frygte massiv stigning i snyd og svindel. .

Firmaer med rod i skattebetalingen kan glæde sig over, at Skattestyrelsens kontrolfolk i disse år når ud til et rekordlavt antal danske virksomheder.

Således viser et nyt svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg, at kun 2,4 pct. af alle danske virksomheder blev kontrolleret af skattemyndighederne i 2018 – et fald på 0,3 pct svarende til mere end 1.800 virksomheder i forhold til året før.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kalder det chokerende, at et stadigt stigende antal danske virksomheder undslipper skattekontrol.

– Det er jo efterhånden kun en latterlig lille del af firmaerne, der bliver kontrolleret. Og når vi ved, at det i bedste fald er hver tiende virksomhed, der bevidst snyder og fusker, kan jeg ikke lade være med at tænke, at den manglende kontrol betyder, at vi går glip af milliarder af skattekroner hvert år, siger Rune Lund til A4 Arbejdsliv.

Han henviser til, at Skatteministeriet selv anslår, at 10 pct. af de danske virksomheder bevidst snyder med indberetning og betaling af skat og moms – et tal, som eksperter dog tidligere har sat store spørgsmålstegn ved.

– For mig er det et klokkeklart tegn på, at skattekontrollen blev syltet godt og grundigt under den borgerlige regering. Derfor er det afgørende, at vi sammen med den socialdemokratiske regering sørger for, at Skats kontrolenhed bliver styrket gevaldigt, siger ordføreren.

I galleriet ovenfor kan du se, hvad du som privatperson skal gøre for at undgå et skattesmæk.

Kan være svindlet mere

I 2018 skæppede kontrollen af virksomheders snyd og svindel med knap 5,4 mia. kr i statskassen, hvilket er næsten en halv milliard mere end i 2017.

– Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at der bliver svindlet endnu mere, end der blev gjort før. Under alle omstændigheder er det næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor mange flere penge, vi kunne sikre til sygehuse, skoler og anden velfærd, hvis vi havde et højere kontroltryk på det her område, siger Rune Lund.

Skatteminister Morten Bødkov påpeger i svaret til Folketinget, at skattekontrollen fremover vil blive assisteret af digitale løsninger, der skal hjælpe med at finde fejl og snyd.

Ifølge Mette Bøgh Larsen, skattepolitisk chef i foreningen FSR Danske Revisorer, er de digitale løsninger dog langt fra at kunne erstatte det eftersyn, som Skats ansatte giver firmaerne.

– De fleste fejl, og særligt dem, der giver store huller i statskassen, er ikke nogen, som man kan opdage med digitale stopkloder, for der er teknologien slet ikke i dag. Der skal god, gammeldags kontrol til, siger Mette Bøgh Larsen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu