ANNONCE

Laveste antal af salmonellasyge i mere end 30 år

3. april 2016 15:44 | Af: Ritzau Fokus

Kun 925 blev sidste år syge med bakterien salmonella, der blandt andet findes i æg og kød.

Laveste antal af salmonellasyge i mere end 30 år
Det laveste antal nogensinde blev smittet med salmonella i 2015. Baktieren findes blandt andet i æg og kød. Foto: Thomas Vilhelm/Scanpix

Diarré, kvalme, mavesmerter, opkast og feber. Salmonella kan være en ubehagelig og til tider farlig omgang, men nu er antallet af smittede det laveste i mere end 30 år. Således blev der kun registreret 925 patienter med salmonella i 2015.

Det viser en optælling fra Statens Serum Institut ifølge Miljø- og Fødevareministeriet. Tallene er dog forbundet med en vis usikkerhed, da det langt fra er alle, der søger læge, hvis de bliver smittet med salmonella.

Laveste niveau siden 1984

Fødevarebakterien, der blandt andet findes i æg og kød, var særligt udbredt i 1990’erne. Man skal tilbage til 1984 for at finde samme lave niveau af salmonellasmittede som i dag.

Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er det lave antal smittede et resultat af et langt samarbejde mellem myndigheder, erhverv og forskningsinstitutioner.

– Arbejdet med handlingsplanerne op gennem 80’erne, 90’erne og efter årtusindskiftet dokumenterer, at vi med en fælles og målrettet indsats i hele kæden fra jord til bord formår at få en genstridig bakterie som salmonella under kontrol.

– De erfaringer skal vi fortsætte med at drage nytte af også i kampen mod campylobacter. Her har vi stadig en stor udfordring med at reducere antallet af syge, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Smitte hentet i udlandet

I 2014 stod Danmark sammen med USA i spidsen for at udarbejde en vejledning om kontrol af salmonella i svine- og oksekød. Det skete i regi af Codex Alimentariud, der er et organ under Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Halvdelen af de salmonellasyge har hentet smitten med hjem fra udlandet. Selv om tallet er det laveste nogensinde, er der alligevel flere eksempler på, at producenter har måttet trække fødevarer tilbage på grund af salmonellafund.

I marts blev et parti økologiske kyllingeoverlår fra Aarstiderne trukket tilbage på grund af salmonella, og i december trak Danish Crown ligeledes et parti oksekød tilbage efter mistanke om salmonella.

/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu