Ledende parti i Tunesien skaber kaos

7. februar 2013 11:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ledende parti i Tunesien skaber kaos
Billede mangler

TUNESIEN: Den politiske sitiuation i Tunesien nærmer sig kaos, efter premierminister Hamdi Jebalis eget regeringsparti, det islamistiske Ennahda, har meddelt, at det afviser premierministerens beslutning om at opløse den siddende regering og erstatte den af en smal teknokratregering.Premierminister Hamdi Jebali lovede i en tale onsdag aften at opløse regeringen og indsætte en teknokratregering, der skal styre landet frem til efter et parlamentsvalg, som skal finde sted i nær fremtid.

 

»Premierministeren har ikke spurgt om holdningen i sit parti«, siger Ennahdas vicepræsident Abdel hamid Jelassi ifølge Reuters.

»I Ennahda er vi af den opfattelse, at Tunesien behøver en regering af politikere nu. Vi vil derfor fortsætte diskussionerne med andre partier om at danne en koalitionsregering«, lyder det fra partiets vicepræsident.

Hamdi Jebali traf sin beslutning efter, at oppositionen havde meddelt, at den som reaktion på gårsdagens mord på oppositionslederen, Shokri Belaid, ville trække sine medlemmer ud af regeringen og den grundlovsgivende forsamling, der fungerer som parlament, indtil en forfatning er på plads, og der kan holdes parlamentsvalg.

Forud har der været ført lange frugtesløse forhandlinger om at udskifte Ennahda-ministre og danne en bred koalitionsregering. De manglende resultater har været med til at øge frustrationen i befolkningen.

Gårsdagens mord førte til voldsomme demonstrationer i flere tunesiske byer, herunder hovedstaden Tunis og byen Sidi Bouzid, hvor »Det arabiske forår« blev født i blod, efter en ung akademiker i december 2010 brændte sig selv ihjel i protest over leveforholdene.

Med sin død udløste han de demonstrationer, der væltede landets diktatoriske præsident Ben Ali og siden spredte sig til resten af Mellemøsten og fældede Egyptens præsident Mubarak og Libyens Gaddafi.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu