Ledige fastholdes på dagpenge af kommuner

24. februar 2013 01:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ledige fastholdes på dagpenge af kommuner
Billede mangler

Flere kommuner bruger millioner af kroner på at modvirke effekten af de stramninger i dagpengereglerne, som Folketinget har vedtaget, skriver Politiken.

 

Særlige jobordninger skal sikre de ledige to år mere på dagpenge på trods af regeringens halvering af dagpengeperioden fra fire til to år.

Metoden møder kritik for at fastholde de ledige i dagpengesystemet og dermed undergrave dagpengestramningen.

Der er desuden tvivl om, de midlertidige job, der bliver oprettet til optjening af dagpengeret, er lovlige.

Statsforvaltning Nordjylland er i gang med en undersøgelse, der skal vise, om Frederikshavns model bryder reglerne.

Aarhus Kommune har brugt 16 millioner kroner på at ansætte 40 langtidsledige i særlige midlertidige stillinger i ældreplejen.

Kommunens metode forsvares af rådmand Thomas Medom (SF).

»Det er en mulighed for at give en hjælpende hånd til nogle mennesker, som ellers bliver glemt i et politisk forlig, som er skruet kynisk sammen,« siger han til avisen.

Ifølge Politiken er seks kommuner på vej til at bruge i alt mere end 23 millioner kroner på at skabe omkring 180 af de særlige job med navne som »puljejob« og »akutjob«.

Metoderne varierer, men meningen er at give langtidsledige, der er tæt på at miste dagpengeretten, et job i det antal timer, de mangler, for at optjene retten til en ny to-årig dagpengeperiode.

Nogle kommuner vil på forhånd udpege dem, der skal have de særlige stillinger, og dermed gå uden om åbne opslag, ligesom de vil forbeholde stillingerne deres egne borgere, og det kan være ulovligt.

»Det vil normalt være usagligt, og dermed går kommunerne tilsyneladende videre end de særlige fortrin til de langtidsledige, som loven om akutjob giver mulighed for«, siger lektor i socialret Aalborg Universitet John Klausen.

Arbejdsmarkedsordfører i Venstre Ulla Tørnæs (V) kalder de særlige jobkonstruktioner »usympatiske«.

»De bidrager til at fastholde folk på offentlig forsørgelse. Kommunerne skulle sørge for, at de ledige får mulighed for varig beskæftigelse, frem for at konstruere en karrusel, så de bliver berettiget til varig hjælp«, siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu