ANNONCE

Coronavirus: Nye regler for de raske børn

20. marts 2020 11:07 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sundhedsstyrelsen siger til Ekstra Bladet, at det er deres ord, der tæller, når det kommer til børns leg.

Sundhedsstyrelsen understreger fredag ifølge Ekstra Bladet, at raske børn gerne må lege med raske børn under corona-krisen.

Dermed er styrelsen uenig med lægefaglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak. Han sagde torsdag aften på DR, at børn ikke bør lege sammen og kom med en klar anbefaling om at aflyse lejeaftaler.

– Det er en fejl fra Statens Serum Instituts side. De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen

Ifølge Ekstra Bladet skriver Sundhedsstyrelsen yderligere, at Kåre Mølbæk ikke længere vil komme med sine egne anbefalinger.

– Du kan eventuelt kontakte dem eller Kåre Mølbak, som vil forklare, at de naturligvis bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som stadig er, at raske børn må lege med raske børn, i små grupper to til tre styk, citerer Ekstra Bladet yderligere Sundhedsstyrelsen for.

Fakta

Lege-aftaler

* Hjælp børn til at overholde god håndhygiejne.

* At lege med andre børn er vigtigt for børns mentale helbred, og børn må derfor gerne lege sammen.

* De bør dog kun lege meget få samme og begræns samværet til de samme få venner.

* Lad dem så vidt muligt lege udenfor. Leger de indenfor, så sørg for god udluftning.

* Skilsmissebørn må gerne skifte mellem deres forældre, men hvis de er syge, anbefales det, at de bliver det sted, hvor de er, og så vidt muligt holdes fysisk adskilt fra andre mennesker.

* Bliver en af forældrene syge, kan man overveje at barnet skifter til den anden forælder før tid, og man bør være ekstra opmærksom på, om barnet udvikler symptomer. I så fald skal barnet holdes hjemme

* Bedsteforældre, som tilhører en særlig risikogruppe, bør ikke passe børnebørnene, som har symptomer.

* I må gerne kramme hinanden derhjemme, medmindre nogen er syge. I så fald anbefaler vi, at den syge holder fysisk afstand til andre medlemmer af husstanden.

Kilder: SST.dk

Tirsdag indførte regeringens et forsamlingsforbud mod forsamlinger over 10 personer både udendørs og indendørs.

Der har dog været tvivl om, hvorvidt man stadig må mødes i mindre grupper og om børn må lege med hinanden. Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har flere gange sagt, at raske børn gerne må lege med børn.

Sundhedsstyrelsen har flere gange sagt, at man bør blive hjemme. Men har samtidig i en video givet råd til, hvordan man bedst sikrer sig mod smitte, hvis man har gæster.

Fakta

Fødevarestyrelsens råd

​​Flere og flere bliver syge af især importerede grøntsager. Virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt, når der fx er brugt beskidt vand til at dyrke eller skylle grøntsagerne med. Bakterier og virus kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster. Derfor:

  • Skyl frugt, salat, spirer, krydderurter og gnavegrønt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem som snack.
  • Kog frosne bær i et minut, før de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering,​ fx smoothies.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Til det sagde Søren Brostrøm torsdag på et pressemøde spurgt om, om det er ok at samle sig et par stykker.

– Det er bestemt ikke vore anbefaling. Udmeldingen fra regeringen er tydelig, der er et forbud mod forsamlinger over ti og man anbefaler kraftigt, at familiemiddage, fødselsdage og den bliver begrænset.

– Det sagt, så skal vi som sundhedsmyndigheder alligevel anbefalinger til, hvordan man gør det, hvis man alligevel samles, sagde Søren Brostrøm.

Ikke over 10

Statsministeren har været klar i spyttet omkring forsamlinger: I må ikke være over 10 personer.

Hvis man ikke lytter til politiet, kan det i sidste ende koste en bøde på 1500 kroner for de personer, der overtræder forbuddet om ikke at samles mere end ti personer samme sted.

Det oplyser Anklagemyndigheden, efter at Rigsadvokaten har fastsat bødetaksterne.

Hvis en patrulje støder på en forsamling med flere end 10 personer, skal den først vurdere, om gruppen er sammen på en sådan måde, at der er særlig fare for coronasmitte.

– Ved vurderingen kan der for eksempel lægges vægt på, at personer står som “sild i en tønde”, skulder ved skulder eller på anden vis tæt sammen, om personerne befinder sig inden- eller udendørs og den udviste adfærd, står der i retningslinjerne.

Opfordrer til fornuft

I første omgang skal politiet opfordre de tilstedeværende til at forlade stedet. Hvis det ikke hjælper, skal politiet i udstede et påbud om at forlade stedet, og hvis det ikke hjælper, skal de pågældende sigtes for at overtræde forbuddet.

Det er altså det, der koster 1500 kroner.

Fakta

Regeringens hastelov

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

* Sundhedsministeren kan påbyde personer, som er smittet med coronavirus, eller som formodes at være smittet, at lade sig undersøge af en læge.

Hvis påbuddet ikke følges, kan den pågældende ved politiets hjælp sendes til en læge til undersøgelse. Om nødvendigt kan den pågældende tvangsindlægges til observation på et sygehus.

* Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

* Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

* Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

* Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

Kilde: Ritzau

De nye regler betyder også, at en række butikker som caféer, restauranter, biografer, indkøbscentre skal holde lukket.

Det gælder også butikker, hvor der er tæt kontakt mellem ansatte og kunder.

Det kan for eksempel være frisører, tatovører eller fysioterapeuter.

Hvis man som erhvervsdrivende bryder det forbud, vil det medføre en bøde på 5000 kroner. Det er den største af bøderne.

Dagligvarebutikker, apoteker og andre erhverv får lov at holde åbent. Men hvis de ikke overholder en række krav om gulvplads og håndsprit til handlende, risikerer de også en bøde.

Det vil være muligt at indbringe en bøde for domstolene.

Opsang

Det var på et pressemøde tirsdag klokken 19, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) endnu engang trådte frem for danskerne og fortalte om de de nye tiltag.

Forinden havde ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) været ude med riven.

“Jeg ser stadig alt, alt for mange, der tager alt for afslappet på vores sundhed i den her krise. Alt for mange, som ikke holder afstand og som åbenbart ikke føler, det er relevant for dem at gøre som myndighederne siger”.

Sådan startede opslaget på ministerens Facebook-side.

Her skriver ministeren videre, at epidemien er kommet – og den ikke kan undgås:

“Men vi kan sætte en kraftig dæmper på den voldsomme stigning. Og det er det nødvendigt, at vi gør nu”.

Det efterfølger han med ordene:

“Så kom nu, Danmark”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu