ANNONCE

Legendarisk hal ødelagt af sex-messe: Nu har kronprinsen givet den nyt liv

5. december 2018 17:34 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Syv år efter at K.B. Hallen nedbrændte, åbner den igen onsdag med en stor ceremoni. Januar er første koncert.

Onsdag klokken 15 åbnede K.B. Hallen i København igen efter mere end syv år først som brandtomt og siden som byggeplads. Til at åbne hallen var Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj. Alle Kjøbenhavns Boldklubs medlemmer var også inviteret.

– Efter et årelangt ihærdigt og målrettet arbejde af KB’s ledelse og med støtte fra en række fonde med A.P. Møller Fonden i spidsen har klubben formået at genrejse K.B. Hallen. Klar til at møde sin anden ungdom og glæde nye generationer, skriver K.B. Hallen i en pressemeddelelse.

Siden sin åbning i 1938 var K.B. Hallen en ikonisk sports- og koncertscene. Det var her, Beatles spillede sine eneste koncerter nogensinde i Danmark i sommeren 1964, og stedet har også huset koncerter med blandt andre Frank Sinatra, Rolling Stones, Louis Armstrong og Johnny Cash.

Sex-messen var for varm

Men en nat i september 2011 gik det helt galt. Natten før åbningen af en sex- og erotikmesse antændte et halogenspot papkasser i hallen, og ilden spredte sig hurtigt.

Branden var så kraftig, at den tykke, sorte røg kunne ses over hele København, og borgere på Frederiksberg blev bedt om at holde sig inden døre. Hallen udbrændte.

For at gøre ondt værre var K.B. Hallen ikke ordentligt forsikret, da hallen kort tid før branden var blevet fredet, uden at forsikringerne var opdateret.

Derfor var der ikke penge til genopførelsen af hallen, der var tegnet af arkitekt Hans Hansen.

Ejeren, K.B., har af den grund måttet finde økonomisk hjælp til det 235 millioner kroner dyre projekt. Blandt støtterne er Den A.P. Møllerske Støttefond.

K.B. Hallen begynder igen at have koncerter fra januar, startende med en stor, seks timer lang åbningskoncert den 24. Den første enkeltstående koncert er i skrivende stund Years & Years, der gæster hallen den 28. januar.

Fakta

K.B. Hallen

Her kan du læse mere om hallens historie og den nye hal:

* Kjøbenhavns Boldklub (KB) blev stiftet 26. april 1876, og med sin 142 år lange historie er det den ældste fodboldklub på det europæiske kontinent.

* I de første par år blev der kun spillet langbold, senere indførtes fodbold og cricket, og fra 1883 blev der spillet tennis i klubben.

* Den oprindelige hal blev tegnet af arkitekt Hans Hansen og indviet i 1938 af kong Christian X.

* Gennem tiden var K.B. Hallen scene for nogle af de største kunstnere såsom The Beatles, Frank Sinatra, Louis Armstrong, The Rolling Stones, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Johnny Cash, The Who, Led Zeppelin, Pink Floyd, Paul McCartney og Metallica.

* I 2011 blev hallen totalskadet ved en brand, som skyldtes overophedning af pap, der var anbragt tæt på en halogenlampe.

* K.B. Hallen, som var en fredet bygning, havde pligt til at genopføre hallen. Men da det stod klart, at man ikke kunne rette op på de voldsomme skader, trak Kulturstyrelsen i 2013 fredningen tilbage.

* I 2015 udvalgte foreningen KB fire arkitektfirmaer, som skulle konkurrere mod hinanden i en arkitektkonkurrence om at genopføre K.B. Hallen.

* Den nye hal, som er tegnet af Christensen & Co., er beskrevet som en moderne og æstetisk markant bygning, der er inspireret af den oprindelige, ikoniske K.B. Hallen.

* Den nye hal og tilhørende forplads har kostet 235 millioner kroner og er støttet af en række fonde, deriblandt Den A.P. Møllerske Støttefond.

Kilder: Kjøbenhavns Boldklub, Nordisk Film og Politiken.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu