Legendens nevø er Italiens nye cykelhelt

4. marts 2013 15:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Legendens nevø er Italiens nye cykelhelt
Billede mangler

Den vigtigste forudsætning for sportslig succes er, at du har valgt dine forældre med omhu, så du er blevet udstyret med de rigtige gener. Men det skader heller ikke at have en onkel, der var en sin samtids største ryttere.

 

Det er den unge italiener Moreno Moser godt i gang med at dokumentere. Født på juledag 1990 er han kun 22 år gammel, men han har allerede markeret sig som en af de ryttere, man skal holde øje med fremover.

Han onkel er ingen ringere end den navnkundige Francesco Moser. Fra midten af 70erne og et årti frem var onklen kendt som en af cykelsportens absolut mest lysende stjerner.

Franceso Moser nåede at blive verdensmester på landevej, vinde Giro d’Italia, tre gange Paris-Roubaix, to gange Lombardiet Rundt samt Milan-San Remo, Gent-Wevelgem og Fleche-Wallonne. I 1984 forbedrede han Eddy Merckx’ 12 år gamle timeverdensrekord. Siden indrømmede han, at han brugt bloddoping med hjælp fra den berygtede fysiologi-professor Francesco Conconi, da han forbedrede rekorden, men det var to år, før det blev forbudt.

Der er med andre ord noget af arv at leve op til for nevøen – ikke mindst i en sport, hvor fansene i den grad er historisk bevidste og fortsat hylder fortidens helte.

Men Moreno Moser ser ud til at kunne bruge onklens bedrifter som inspiration snarere end et tyngende forventningspres.

– Uhhh, det er vist ikke problemet. Jeg har pres på mig alligevel, det er ikke hvemsomhelst, der vinder fem sejre i sin første sæson.

– Jeg ser altid på min onkels karriere, men måske er vi forskellige på nogle måder. Jeg kunne ikke vinde et løb som Paris-Roubaix, sagde Moser i januar til Cycling Illustrated.

Søndag kørte Moser endnu en sejr ind til en rekordliste, som giver løfter om noget stort de kommende år. Da vandt han som den første italiener løbet Strade Bianche, og den sejr gav nyt brændsel til hypen omkring den unge Moser.

– En ægte Moser, lød det i Gazzetta dello Sport, der hylder Moser som lederen blandt den unge generation af italienske ryttere.

Moser, der indtil nu mest har været kendt for at vinde sine løb ved at angribe sent, kørte denne gang alene langt ude fra efter godt samarbejde med Cannondale-holdkammeraten Peter Sagan, der i øvrigt blev nummer to i løbet.

Mosers ensomme udbrud holdt hele vejen til målstregen, og ved at vinde på den måde mindede han om onklen, der også vandt ved at angribe udefra og kørte alene til mål.

– Det er fantastisk at vinde sådan. Når du er i løbet og fokuseret på, hvad du laver, så er det svært at nyde, men at opleve sejren som jeg gjorde ved at vinde alene, det er ret cool.

Indtil nu har den unge Moser vundet i alt seks løb, heriblandt den sammenlagte sejr i Polen Rundt sidste sommer. Nu vil han satse på at gøre en god figur i Ardenner-klassikerne.

– Min onkel vandt Paris-Roubaix tre gange, men jeg er bygget anderledes og en anden slags rytter. Paris-Roubaix er lidt for meget for mig. Jeg passer bedre til løb som Milan-San Remo, Amstel Gold Race, Fleche-Wallonne og Liege-Bastogne-Liege. Det er mine mål i dette forår.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu