ANNONCE

Lejere får lov at bruge egne penge

19. maj 2020 16:28 | Af: Ritzau Fokus

Skal booste byggebranchen - og dermed økonomien.

Lejere får lov at bruge egne penge
- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, siger han. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Et bredt politisk flertal er enig om at renovere almene boliger for 30,2 milliarder kroner, og pengene skal hentes fra en fond, som lejerne selv betaler til via deres husleje. Projekter for 18,4 milliarder kroner er allerede godkendt, men flertallet vil fremrykke dem for at øge beskæftigelsen i lyset af coronakrisen, siger boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

– Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, siger han.

Regeringen kom med sit udspil for knap tre uger siden, og et politisk flertal er nu enige om at renovere de 72.000 boliger. Aftalen skal sætte gang i samfundet – efter den økonomiske afmatning, som udbredelsen af coronavirus har medført.

Pengene hentes i Landsbyggefonden. Det er en fond, som lejere betaler til via deres husleje, og som typisk bruges til renovering af almene boliger.

– Landsbyggefonden er jeres penge, det er jer, der har sparet op. Når jeg har været rundt i landet, har jeg set, hvordan jeres boliger er ramt af fugt, svamp og byggeskader, siger ministeren henvendt til de almene lejere.

Lærlinge

Ministeren oplyser, at hver syvende beskæftiget i projekterne skal være lærlinge. Aftalen vil føre til lidt over 2000 arbejdspladser i år og lidt under 6000 næste år.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er også glad for aftalen.

– Vi regner med, at det samlet kan føre til energibesparelser, der svarer til, hvad det koster at opvarme 40.000 lejligheder, siger han og uddyber, at det er lige under 50.000 ton CO2.

Til sammenligning er der omkring 540.000 almene boliger, og cirka én million borgere bor i en almen bolig.

Det politiske flertal består foruden regeringen af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Alternativet og folketingsmedlem Sikandar Siddique på vegne af gruppen af løsgængere.

Fakta

Milliardstor renovering af almene boliger

Et bredt flertal af Folketingets partier er tirsdag blevet enige om at renovere almene boliger for 30,2 milliarder kroner fra 2020 til 2026.

Projekter for 18,4 milliarder kroner er allerede godkendt, men partierne er enige om at fremrykke dem for at øge beskæftigelsen i lyset af coronakrisen.

Det betyder, at 453 renoveringsklare projekter skal gennemføres i år og næste år.

Pengene hentes i Landsbyggefonden. Det er en fond, som lejere betaler til via deres husleje og som typisk bruges til renovering af almene boliger.

Der er omkring 540.000 almene boliger, og cirka én millioner danskere bor i en almen bolig.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Grønne tiltag:

– Ventelisteprojekterne gennemgår en screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger. Det betyder, at på mod 85 til 90 procent af nye projekter vil indeholde grønne tiltag.

– Der afsættes 400 millioner kroner til at etablere en garantiordning i Landsbyggefonden. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.

– Der afsættes en pulje på 200 millioner kroner i alt i 2021-2026, som er forsøgsmidler til en mere grøn og bæredygtig og digital almen boligsektor.

Pengene skal blandt andet gå til forsøg med varmepumper i større bygninger. Heraf afsættes 50 millioner kroner særskilt til digitalisering.

* CO2 og Energi

– Det forventes, at aftalen giver en reduktion op til 47.000 tons CO2. I regeringens oprindelige udspil lød det, at renoveringerne ville føre til en reduktion på 50.000 tons CO2.

Det skyldes, skriver regeringen, at effekten fra udskiftning af oliefyr i den almene sektor er flyttet over i klimahandlingsplanen

– Aftalen forventes at sænke energiforbruget med cirka 470 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 38.000 lejligheder.

Kilde: Pressemeddelelse fra Transport- og Boligministeriet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu