Let, smart og smittefarligt: Selvbetjeningsskærme høster kritik

4. december 2018 22:23 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

En test af selvbetjeningsskærmene på otte McDonald's-restauranter i England har afsløret farlige bakterier - på dem alle.

Let, smart og smittefarligt: Selvbetjeningsskærme høster kritik
Testen er foretaget på McDonald's-restauranter i England. Hvorvidt det samme gør sig gældende for de danske er ikke til at sige. (Foto: Scanpix)

De sidste par år har McDonald’s rullet smarte selvbetjeningsskærme ud, hvor man i ro og mag kan bestille de fritter og Big Macs, der skal til for at stille sulten.

Men nu ser skærmene ud til at være endt i strid modvind; den engelske avis Metro har nemlig allieret sig med et hold mikrobiologer fra London Metropolitan University. De har testet skærmene på otte forskellige engelske McDonald’s-restuaranter – og i alle otte tilfælde har de fundet smitsomme bakterier.

Der blev blandt andet fundet e.coli-bakterier og stafylokokker – og omfanget af bakterierne overrasker seniorforsker i mikrobiologi ved London Metropolitan University, Paul Matewele:

– Vi var alle overraskede over, hvor mange tarm- og fækalbakterier vi fandt på touchscreen-maskinerne. Det kan udløse den slags infektioner, som folk normalt samler op på hospitaler, siger Paul Matewele til Metro.

Fakta

Hvad er E.coli?

E. coli er et fællesnavn på en gruppe bakterier, som normalt forekommer i tarmen hos mennesket. Bakterierne er nyttige i fordøjelsesprocessen, og bidrager endvidere til at sygdomsfremkaldende bakterier ikke formerer sig i tarmsystemet. Men over tid er der blevet dannet nogle varianter af E. coli med sygdomsfremkaldende egenskaber, de såkaldte tarmpatogene E. coli-varianter. Det er disse undergrupper af E. coli, som kan føre til svære diarré-gener.

  • Bakterien Escherichia coli (E. coli) findes i afføringen hos mennesker, hvor den normalt ikke udgør nogen fare (kaldes i fagsprog “apatogen”)
  • Der findes dog nogle undergrupper af E. coli, som kan være sygdomsfremkaldende (dvs. “patogene”)
  • Antibiotika skal sædvanligvis ikke anvendes, og vil ofte blot forværre forløbet
  • Det vigtigste element i behandlingen er at erstatte væsketabet med rigelig væskeindtag

Kilde: Sundhed.dk

McDonald’s: Bakterier kan ikke undgås

Hos McDonald’s i Danmark er historien ikke gået deres næse forbi, men fundene bekymrer ikke.

Kommunikationschef hos McDonald’s i Danmark Mads Jensen fortæller til Newsbreak.dk, at de samme høje standarder for renlighed for restauranterne, naturligvis også gælder for skærmene:

– Vi har høje standarder for renlighed i vores restauranter – det gælder også for trykskærmene, der jævnligt bliver gjort rene. Men det er meget svært helt at undgå bakterier på flader og ting, som mennesker rører ved, siger Mads Jensen.

Der har da så vidt vides heller ikke været nogen meldinger om, at danske kunder skulle være blevet syge af at have benyttet skærmene. Og derudover er kunderne også velkomne til at vaske hænder – både før og efter, de gør deres bestilling på McDonald’s:

– Desuden forefindes der håndsprit på mange restauranter og mulighed for håndvask mellem bestilling og udlevering på alle restauranter, siger kommunikationschef hos McDonald’s i Danmark, Mads Jensen, til Newsbreak.dk.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu