Liberal Alliance: Fødevarer bør tjekkes for vildledning

6. februar 2013 08:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Liberal Alliance: Fødevarer bør tjekkes for vildledning
Billede mangler

Det kan være vildledende, når fødevareproducenter skriver, at man bliver »bomstærk« af at spise frugtstænger med højt sukkerindhold.

 

Det mener Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock (LA), efter at EU-regler siden december har gjort det muligt at anprise sundhedseffekten af 222 næringsstoffer i fødevarer.

– Jeg vil opfordre de danske fødevaremyndigheder til at tjekke, om der er tale om vildledning, siger Mette Bock til Berlingske Nyhedsbureau.

– De oplysninger, der fremgår af fødevarepakningerne, skal være faktuelle og til at stole på, understreger hun.

Gratisavisen 24timer skriver onsdag om 10 eksempler på fødevarer, hvor sundhedsanprisningerne af eksperter vurderes at være mere vild- end vejledende.

Problemet er, at anprisningerne tager udgangspunkt i et enkelt næringsstof, men ikke kigger på produktet som helhed. Det medfører, at producenten af de fedtholdige »Cheez Dippers« hævder, at de »opbygger knoglerne« på grund af kalcium-indholdet. Og en drikkeyoghurt, der indeholder mere sukker end en cola, beskrives som vejen til at bibeholde »immunsystemets normale funktion«.

– Vi må mase på over for EU og forlange, at disse anprisninger holder sig til virkeligheden, siger Mette Bock.

Indtil da opfordrer hun de danske fødevaremyndigheder til at tjekke, om anprisningerne ligefrem er vildledende og i strid med den danske lovgivning om vildledning.

Flere eksperter, som 24timer har talt med, tager også afstand fra eksemplerne på sundhedsanprisninger.

– Det er usmageligt af branchen, at de er begyndt at lege doktorer i forhold til danskernes sundhed. Maden skal ses i en sammenhæng. Du kan ikke lade et enkelt produkt fremstå som løsningen på et calcium-problem eller en hjertesygdom. Det er, hvad du ellers spiser og foretager dig i dit liv, som er afgørende, siger Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol, til 24timer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu