Liberal Alliance: Send lærlinge til Norge

13. marts 2012 13:51 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Liberal Alliance: Send lærlinge til Norge
Billede mangler

Giv tusindvis af danske erhvervsskoleelever en billet til flyet eller færgen til Norge.
Efterspørgslen på arbejdskraft i broderlandet er nemlig en oplagt mulighed for at få løst problemet med for få praktikpladser i Danmark.
Det skriver Altinget på baggrund af et forslag fra Liberal Alliance.
“Regeringen har malet sig op i hjørne med bonusordning og sociale klausler, som har vist sig ikke at fungere. Derfor vil jeg opfordre ministeren til at tænke nyt og anderledes, og her ligger det lige til højrebenet at sende de unge til Norge og andre lande i Europa, hvor der er arbejdsmangel,” siger undervisningsordfører Merete Riisager til Altinget.dk.
Ideen er opstået efter de seneste ugers omtale af de mange nyuddannede danskere, der drager nordpå for at få job – blandt andet inden for håndværkerfag.
“Ved at tage til udlandet får de unge nogle ekstra komptencer, som de også vil kunne bruge i fremtiden. Derudover lærer de at opsøge mulighederne, hvor de er. Det er også noget, de kan bruge i deres fremtidige arbejdsliv,” siger Merete Riisager til Altinget.dk.
Hos Danske Erhvervsskoler mener direktør Lars Kunov, at Merete Riisager rammer “hovedet på sømmet” i forhold til den igangværende praktikpladsdebat.
“Vi kan løse en del af praktikpladsproblemerne ved at sende eleverne til udlandet. Jeg har talt med skoler, som kan skaffe praktikpladser i Norge, Nordtyskland og Sverige, så vi vurderer helt klart, at der er et potentiale her,” siger han til Altinget.
Men skal det kunne lade sig gøre at sende tusinder af erhvervsskoleelever til nabolandene, så skal lovgivningen ændres. Man er nemlig ikke skoepraktikberettiget i dag, hvis man kommer fra en praktikplads i udlandet.
Socialdemokraterne er ikke afvisende over for Liberal Alliances forslag. Her siger erhvervsskoleordfører Rasmus Horn Langhoff, at han gerne vil se på, om den såkaldte PIU-ordning skal ændres.
Men han understreger, at der også er et stort potentiale i at få godt 73.000 virksomheder i Danmark, der i øjeblikket ikke tager praktikanter, til at tage ansvar.
“I må holde os for øje, at vi lige nu står og mangler over 9.000 praktikpladser. Og med al ære og respekt for spændende idéer, så skal der nogle mere fundamentale og omfattende ændringer til, hvis de unge skal kunne gennemføre deres uddannelser. Og her kommer vi ikke uden om en omfattende brug af sociale klausuler,” siger Rasmus Horn Langhoff til Altinget.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu