Liberal chef siger nej til EU-budget

8. februar 2013 11:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Liberal chef siger nej til EU-budget
Billede mangler

BELGIEN: EUs nye budget kan strande i Europa-Parlamentet. Hvis de 27 landes stats- og regeringschefer vedtager et budget, der ligner EU-præsident Herman Van Rompuys forslag, så vil det blive afvist i Europa-Parlamentet, lyder advarslen fra Guy Verhofstadt, der er formand for den liberale gruppe i parlamentet og tidligere belgisk premierminister. Han kræver nu en forhandling mellem landene i Rådet og parlamentet om et endeligt budget, skriver b.dk.

 

– Traktaten er meget klar. Du behøver ikke kun godkendelse fra de 27 stats- og regeringschefer. Du har også brug for parlamentets godkendelse. Jeg kan ikke se, at det er muligt, at dette forslag kan få parlamentets godkendelse, siger Guy Verhofstadt ifølge b.dk.

Problemet er ifølge belgieren først og fremmest, at EU-landene er i gang med at vedtage et budget, der bevidst skaber et underskud på EUs budget. For at tilfredsstille især de syd- og østeuropæiske lande, er der forpligtelser for 960 milliarder euro. Men for at tilfredsstille budgethøge som den britiske premierminister, David Cameron, er der lagt et loft over udbetalingerne på 908,4 mia. euro.

– For det første skaber det et underskud på mere end 50 milliarder euro. Og vi vil ikke have et underskud i Den Europæiske Union. Medlemslandene kan ikke bede om at reducere deres underskud på det nationale niveau og så skabe et underskud på det europæiske niveau. Det er det, de gør. Det er den måde, de har skabt en bro mellem cohesion-landene og nettobetalerne, siger Guy Verhofstadt, der også er utilfreds med, at besparelserne hovedsageligt findes i »de vækstrelaterede« udgifter. De vokser ikke så meget som planlagt i november.

Også formanden for parlamentet, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, har truet landene med at stemme nej til budgettet og kaldt det i direkte strid med EUs traktatgrundlag at skabe et stort budgetunderskud. Også han kræver en forhandling med Parlamentet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu