Licensmanden må gerne lure ind i haven, men hvor meget må du egentlig kigge til naboen?

23. juni 2018 20:28 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Du må ikke lure ind hos andre, men du må gerne kigge. Forvirret? Forståeligt.

Torsdag den 14. juni kunne Nordsjællands Politi konstatere, at flere borgere i Fredrikssund-kvarteret ved Bybakken var utrygge. En mand gik rundt ved 20.30-tiden og lurerede ind i folks haver.

Det fik en bekymret borger til at kontakte politiet, men da patruljen nåede frem, var den mystiske lurer forsvundet. Beboeren gjorde sandsynligvis det rigtige ved at kontakte politiet, men faktisk gjorde den mystiske mand ikke nødvendigvis noget ulovligt.

Måske var det endda en licensmand, og så var han faktisk i sin gode ret til at lure. Det blev slået fast helt tilbage i 2015 af daværende kulturminister Marianne Jelved. I et svar på et spørgsmål fra Anders Samuelsen fra Liberal Alliance slog ministeren fast, at “observationen af et licenspligtigt apparat kan ske ved, at inspektøren observerer et apparat gennem vinduer synlige fra den offentligt tilgængelige adgangsvej til husstanden eller fra indgangsdøren til ejendommen”

Men hvad så, hvis han ikke var licensmand? Så er han havnet i en gråzone. Der er nemlig forskel på at kigge og på at belure.

Boligadvokat Henrik Høpner har tidligere forklaret Samvirke, at der er plads til fortolkning. Han mener, at man helt generelt kan sige, at du ikke må belure andre, men du kan ikke forhindre folk i at kaste et blik ind ad et vindue. Det skal bare foregå fra offentlig vej.

– Men selvfølgelig kan man diskutere, hvor lang tid man må kigge, før det er blufærdighedskrænkende, siger han. I galleriet over artiklen kan du se en række regler for, hvordan du ikke må kigge på dine naboer.

Den mistænkelige mand fra Frederikssund beskrives i øvrigt som mellem 20 og 30 år gammel, dansk af udseende, 180-190 centimeter høj, almindelig af bygning med sort hår. Han var iført sort hættetrøje og mørke bukser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu