ANNONCE

49 dræbt af skud ved moske

15. marts 2019 06:39 | Af: Ritzau Fokus

Politiet er til stede i stort antal ved en moské, hvor der er meldt om skyderi. Flere er angiveligt ramt.

Opdatering: New Zealands premierminister siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er 49 dræbte ved angrebet på to moskéer i byen Christchurch natten til fredag dansk tid.

Der er et “betydeligt” antal sårede og dræbte efter skyderierne fredag i Christchurch, siger byens politichef, Mike Bush, på et pressemøde.

Han kan endnu ikke sætte tal på, hvor mange ofre der er efter fredagens angreb mod to moskéer i byen.

Tre mænd og en kvinde er i politiets varetægt. Politiet kan endnu ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd.

Mange ofre er blevet dræbt i eller ved to forskellige moskéer i byen. Politiet opfordrer alle til at holde sig inden døre og understreger, at situationen fortsat er “meget alvorlig”.

Politiet ved endnu ikke, om der er risiko for angreb mod andre moskéer eller andre steder i Christchurch eller det øvrige New Zealand, siger Bush.

En mand, der har taget skylden for skyderierne, har lagt et 74 siders indvandringskritisk manifest på nettet, hvor han forklarer sin baggrund og sit motiv for angrebet, skriver AP.

Han er tilsyneladende en af de fire, der er pågrebet.

Vild panik

Et øjenvidne oplyser, at en sortklædt mand gik ind i al-Noor moskéen, hvorpå adskillige skud blev hørt.

Folk flygtede fra stedet, og derpå stak gerningsmanden også af, fortæller Len Peneha, som gik ind i moskéen for at forsøge at hjælpe.

– Jeg så døde mennesker over det hele, siger Len Peneha til nyhedsbureauet AP.

Et andet øjenvidne, der befandt sig i moskéen, siger til tv-stationen TVNZ, at skyderiet varede i 20 minutter, og at gerningsmanden systematisk gik gennem moskéen og skød folk.

Kort efter at skyderiet gik i gang, blev der også meldt om skyderi i en anden moské i byen, skriver newzealandske medier.

Bevæbnede betjente er på plads over det meste af byen, oplyser politiet i Christchurch, som opfordrer indbyggerne til at blive inden døre.

Politichef Mike Bush betegner det som en “hidtil uset” og “meget alvorlig” situation.

Politiet har uskadeliggjort flere bomber i biler i byen.

Det er ikke umiddelbart klart, om der er en sammenhæng med skyderierne.

Et øjenvidne oplyser til Radio New Zealand, at han hørte skud ved al-Noor moskéen, og at der lå mindst fire mennesker på jorden.

– Der var blod overalt, siger øjenvidnet.

Et andet øjenvidne siger til tv-stationen One News, at han så tre mennesker ligge blødende på jorden uden for moskéen.

Skyderiet fandt sted under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet i moskéen, rapporterer Radio New Zealand.

Fakta

Skyderiet i Christchurch

Politichef Mike Bush bekræfter i en video, at der er adskillige dræbte. Der er endnu ikke sat præcist tal på.

* Omkring klokken 13.40 lokal tid gik en bevæbnet mand ind i al-Noor moskéen i det centrale Christchurch og åbnede ild.

* Omkring 300 mennesker var samlet til fredagsbøn i moskéen.

* Politiet melder også om skyderi ved en anden moské, Linwood-moskéen, der ligger et andet sted i Christchurch, der er landets tredjestørste by.

* Der er store politistyrker på plads flere steder i Christchurch.

* Politiet advarer folk om at tage til nogen moskéer noget sted i New Zealand, da det er uvist, om der kan ske flere angreb i forbindelse med fredagsbønnen.

* En video cirkulerer på nettet med optagelser af skyderiet. Politiet opfordrer alle til at undlade at dele videoen. Ifølge Radio New Zealand har gerningsmanden, som ifølge medier er 28 år, også lagt et angiveligt højreekstremistisk manifest på nettet.

* Den centrale del af byen er ryddet for mennesker. Rådhuset, hospitaler og skoler er lukket ned, og folk må blive i de bygninger, hvor de er. Skoleelever, der deltog i klimastrejke i Christchurch, er evakueret.

* Politiet har bekræftet over for den britiske avis The Guardian, der har en journalist på stedet, at der er en bombe i en bil, der er forulykket omkring tre kilometer fra al-Noor moskéen.

* Premierminister Jacinda Ardern betegner det som “en af de mørkeste dage i New Zealands historie”. Hun befinder sig i byen New Plymouth, men er på vej tilbage til Wellington for at holde krisemøde i regeringen.

* Politiet siger, at der fortsat er ekstremt høj risiko forbundet med at bevæge sig ud i Christchurch.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu