ANNONCE

Nu kan den bruges i Danmark

6. januar 2021 16:46 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

EU-Kommissionen godkender Modernas coronavaccine

Nu kan den bruges i Danmark
EU–Kommissionen har godkendt Modernas coronavaccine. Det skriver kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på Twitter. Dermed er vaccinen også godkendt til brug i Danmark. Foto: Scanpix.

EU-Kommissionen godkender coronavaccinen fra Moderna, oplyser kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Dermed er vaccinen også godkendt til brug i Danmark.

EU–Kommisionen har godkendt coronavaccinen fra vaccineproducenten Moderna på baggrund af en indstilling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Agenturet har vurderet, at dokumentationen for vaccinens kvalitet, sikkerhed og effekt er tilstrækkeligt til, at vaccinens evne til at modvirke covid–19 opvejer mulige risici i form af bivirkninger, lyder det i en pressemeddelelse fra Sundheds– og Ældreministeriet.

EMA’s ekspertgruppe har arbejdet med at gennemgå Modernas omfattende dokumentationsmateriele siden midten af november.

Læs mere om vaccinen fra Moderna her:

* Moderna har testet vaccinen i en række studier, hvoraf det afsluttende og klart største havde deltagelse af 30.000 personer. Studiet er udført i USA.

* 196 af forsøgspersonerne fik symptomer, hvoraf de 185 var personer, som havde fået placebo – snydemedicin – mens kun 11 af tilfældene havde fået vaccinen. På den baggrund vurderes vaccinen at have en effekt på 94,1 procent.

* 30 forsøgspersoner fik et alvorligt forløb med coronavirus, men de var alle i placebogruppen. Der var ét dødsfald, også i placebogruppen.

* Vaccinen skal gives i to doser med tre-fire ugers mellemrum. Den skal opbevares ved en temperatur på minus 20 grader.

* Vaccinen er med en pris på cirka 109 kroner per dosis den dyreste blandt de seks vaccineproducenter, som EU – og dermed Danmark – har indgået aftale med. Den billigste har en pris på 13,20 kroner per dosis.

* Modernas vaccine er baseret på rna-teknologi ligesom vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der var den første til at blive godkendt i EU.

* De to virksomheder er de første til at lave en vaccine med den teknologi, som eksperter har kaldt banebrydende.

* Rna-vacciner adskiller sig fra traditionelle vacciner, fordi de ikke indeholder levende eller svækket virus, men består af en kopi af en del af coronavirussets arvemateriale.

Vaccinen fungerer groft sagt på den måde, at kroppen vaccinerer sig selv.

* Moderna er et amerikansk biotekselskab, der blev stiftet i 2010. Firmanavnet kunne give anledning til at tro, at det er et svensk selskab, men navnet henviser til den teknologi, selskabet bruger, der hedder messenger-rna.

Kilder: Moderna, Politiken og New York Times.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu