ANNONCE

Light-sodavand er ikke bedre for helbredet

28. oktober 2020 09:25 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Et nyt studie viser, at light-versionen af sodavand på ingen måde er bedre for sundheden end en almindelig.

Light-sodavand er ikke bedre for helbredet
Et nyt studie viser, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme er identisk uanset om det er almindelig sodavand eller light-sodavand. Foto: Stine Munk Jensen /Nordfoto-Nordfoto /Ritzau Scanpix

Du er måske en af dem, der er fast følger af, at man ikke skal drikke sine kalorier, derfor griber du altid ud efter light-, zero- eller max-versionen af din sodavand. De fleste mener sikkert, at det er et bedre alternativ, end hvis man drikker den sukkerholdige sodavand.

Men netop det valg er muligvis baseret på falske forhåbninger.

Et nyt fransk studie viser nemlig, at risikoen for en af de mere alvorlige følgere ved indtaget af sodavand faktisk er ligeså stor uanset, om man drikker almindelig sodavand eller light-versionen. Det skriver Daily Mail.

Dagbog over drikkevarer

Det er franske forskere fra Sorbonne Universitet i Paris, der står bag studiet, hvor 104.000 personer har deltaget. Undersøgelsen er blevet foretaget over ti år.

Deltagerne er indledningsvist blevet inddelt i tre grupper. En gruppe, der ikke drikker sukkerholdige drikke. En gruppe, der drikker en lav mængde sukkerholdige drikke. Og en gruppe, hvis indtag af sukkerholdige drikke, er stort.

For at definere rammen for sukkerholdige drikkevarer, blev barren sat ved, at indholdet af sukker skulle overstige fem procent.

I tre dage hver sjette måned skulle deltagerne holde dagbog over, hvad de indtog. Det foregik i en periode over ti år fra 2009 frem til 2019.

Formålet bag det indsamlede data var at klarlægge, om der var sammenhænge mellem indtaget af sukkerholdige drikke og hjertesygdomme, som eksempelvis stroke, myokardieinfarkt eller akut koronart syndrom.

Identisk risici

Resultaterne viste, at de personer, der drak light-versionen af den sukkerholdige drik, havde samme forhøjet risiko for at blive ramt af hjertesygdomme, som dem, der drikker almindelige sukkerholdige drikkevarer.

I kategorien over dem, der drak mange sukkerholdige drikke, var risikoen ved indtag af light-produkter og almindelige produkter begge på 20 procent større risiko for en hjertesygdom, sammenlignet med den gruppe, som skiftede sukkerholdige drikke ud med vand, te eller kaffe eksempelvis.

Faktisk konstateres det, at der ikke er nogen forskel i forbindelse med risikoen for at blive hjertesyg, om man drikker den almindelige eller light-varianten.

– Et højere indtag af sukkerholdige drikke og kunstigt sødet drikke var associeret med en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme, dermed foreslås det, at kunstige sødemidler nok ikke er en sundere substitut for sukkerholdige drikke, har hovedforfatter bag studiet Eloi Chazelas konkluderet.

Studiet anses for at være et argument i debatten om, hvorvidt der skal yderligere skatter, moms eller andre afgifter på sukkerholdige produkter som sodavand.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu