ANNONCE

Listeria – en naturlig bakterie man kan dø af

13. december 2016 05:50 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

De fleste har hørt navnet, men hvad gemmer sig bag?

I Danmark læser og hører man jævnligt om listeria-bakterien. Og i den forbindelse, om personer, der er blevet syge af den. Nogle gange tilmed om dødsfald i forbindelse med smitte.

Ifølge Fødevarestyrelsen er listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Den kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Bakterien kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

Manglende opvarmning

Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.

Bakterien kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, for eksempel i slicemaskinen.

Den er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.

Listeria-bakterien kan vokse ved køleskabstemperatur. Så jo længere tid maden opbevares på køl, jo flere listeriabakterier kan der vokse frem. Hvis temperaturen i køleskabet er over 5 °C, vokser bakterien hurtigere. Listeria kan derfor være et problem i kølede fødevarer med lang holdbarhed.

Også ikke-pastueriseret mælk kan indeholde bakterien.

Alvorlig og livstruende

En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med for eksempel salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.

Når der ikke er større sygdomsudbrud bliver cirka 50 personer årligt syge af netop den bakterie. I 2014 var der dog 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.

Det udbrud kan du læse mere om HER.

Fire syge – en død

Det sidst kendte tilfælde af listeria-forekomst (december 2016), stammer fra fødevarevirksomheden Delikas fabrik i Vamdrup.

Det startede med en advarsel mod nogle få produkter, en liste, der dog samme dog voksede, da bakterierne blev fundet på virksomhedens produktionsudstyr. Herefter valgte Fødevarestyrelsen at lukke virksomheden.

–  Vi har taget det drastiske skridt, fordi vi ikke kan udelukke, at virksomhedens produkter kan være farlige for forbrugerne. Vi har i løbet af i år fået indberetninger om fire listeriapatienter, hvoraf en har mistet livet. De fire patienter har været smittet med samme type, som blev fundet i virksomheden ved flere af vores kontrolbesøg, oplyste sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge, i dengang i en  pressemeddelelse.

De fire patienter var smittet med en bakterie, genetisk med den listeria-bakterie, der blev fundet hos Delika Aalborg.

På baggrund af fund af bakterien i en rullepølse blev der foretaget flere prøver. Derfor blev advarslen udvidet til også at omfatte flere andre produkter – blandt andet sylte, kalkunsylte og hamburgerryg.

Kontakt din læge

Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af bakterien, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.

Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.

Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter to-tre uger.

Det er vigtigt at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, du er blevet smittet.

Fødevarestyrelsen har fire god råd til, hvordan man undgår at blive smittet sygdommen.

Dem kan du læse i galleriet øverst i artiklen. 

Fakta

Hvor findes listeria?

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

  • Kødpålæg (fx rullepølse)
  • Koldrøget fisk (fx koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (fx gravad laks)
  • Færdigretter med lang holdbarhed (fx færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist)
  • Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret)

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu