Livsfarlig bændelorm fundet i jysk ræv

18. april 2012 09:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Livsfarlig bændelorm fundet i jysk ræv
Billede mangler

For første gang er der fundet en farlig dværgbændelorm i en ræv i Jylland, der i værste tilfælde kan udvikle en uhelbredelig og dødelig leversygdom i mennesker.
Ræven blev skudt ved Højer i Sønderjylland og indsamlet af Center for Vildtsundhed og Naturstyrelsen. Den havde omkring 20 orm i tarmen, oplyser DTU Veterinærinstituttet.
– Landets læger skal være opmærksomme på, at det kan være en mulig diagnose, siger seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet Heidi L. Enemark.
Mennesker kan blive smittet ved kontakt med afføring fra smittede dyr.
– God hygiejne er afgørende både i håndteringen af dyr, og hvis man arbejder med jord eller spiser grønt, frugt eller bær, der kan have været i berøring med afføring fra dyrene, siger Heidi L. Enemark til DR Nyheder.
Ræve, mårhunde og hunde bliver smittet ved at spise mus eller andre gnavere. De kan også bære æg i pelsen, hvis de har rullet sig i afføring fra smittede dyr.
– Ejere af jagthunde og hunde, som har adgang til at fange mus, bør være særligt opmærksomme på risikoen for smitte, ligesom vi må advare mod tæt kontakt med byræve, understreger seniorforskeren fra DTU Veterinærinstituttet.
Fundet af den smittede ræv viser, at parasitten er mere udbredt i Danmark end hidtil antaget.
– Parasitten er muligvis permanent til stede i hele landet nu, vurderer Heidi L. Enemark.
Sidst, der blev fundet smittede ræve i Danmark, var i Københavnsområdet i 2000.
Rævens dværgbændelorm har ellers primært været et problem i det centrale Europa.
Sidste år fandt de svenske myndigheder for første gang smittede ræve. I efteråret besluttede DTU Veterinærinstituttet og Fødevarestyrelsen at kortlægge udbredelsen blandt ræve og mårhunde i Danmark.
De har siden undersøgt nærved 300 ræve og flere end 80 mårhunde.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu