ANNONCE
Danmark er for tiden ramt af et udbrud med den livsfarlige hepatitis A-virus.
Hos Statens Serum Institut, der overvåger sygdomsudbrud i Danmark, har man hidtil noteret 16 tilfælde af sygdommen mellem april og september.
De 13 har været indlagt på hospitalet.
Det viser sig at være lidt af en gåde at afklare, hvor sygdomsudbruddet stammer fra.
Den hidtidige kortlægning har vist, at patienterne ikke har været ude at rejse, ikke kender hinanden og ikke har havde deltaget i fælles begivenheder.
Det tyder derfor på, at smittekilden er en fælles fødevare, som er blevet solgt i hele landet.
Hepatitis A er en infektion af leveren, som skyldes hepatitis A virus. Mange smittede, især børn, får ikke symptomer, mens voksne i højere grad vil udvikle symptomer, fx gulfarvning af huden (gulsot). Du kan lære mere om sygdommen herunder.
Patienterne er bosat over hele landet.
Danmark har flere gange før været ramt af udbrud af hepatitis A.
I 2017-18 blev 27 syge af dadler, der var importeret fra Iran. Dadlerne havde været solgt i Rema 1000-butikker landet over.
I 2012-13 var norden ramt af et endnu større udbrud, hvor 71 blev syge alene i Danmark. Her viste smittekilden sig at være frosne jordbær, der var fra Nordafrika og solgt i supermarkeder i norden.
Hepatitis A giver alvorlige symptomer som kvalme, muskel- og ledsmerter, feber samt gulfarvning af huden.
I værste fald kan sygdommen være dødelig, da patienter i sjældne tilfælde kan opleve leversvigt efter en infektion.
Det skriver netdoktor.dk.
I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du undgår sygdommen.
Her kan du se en oversigt over de mest almindelige, sygdomsfremkaldende bakterier og vira i fødevarer i Danmark.
Clostridium botulinum (Pølseforgiftning)
Kilde: Fødevarestyrelsen
ANNONCE