ANNONCE

Livsfarlig bakterie i udbrud i Danmark

9. oktober 2020 11:58 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Et udbrud med smitsom leverbetændelse, hepatitis A, fortsætter med at hærge Danmark.

Danmark er for tiden ramt af et udbrud med den livsfarlige hepatitis A-virus.

Hos Statens Serum Institut, der overvåger sygdomsudbrud i Danmark, har man hidtil noteret 16 tilfælde af sygdommen mellem april og september.

De 13 har været indlagt på hospitalet.

Hvor kommer det fra?

Det viser sig at være lidt af en gåde at afklare, hvor sygdomsudbruddet stammer fra.

Den hidtidige kortlægning har vist, at patienterne ikke har været ude at rejse, ikke kender hinanden og ikke har havde deltaget i fælles begivenheder.

Det tyder derfor på, at smittekilden er en fælles fødevare, som er blevet solgt i hele landet.

Fakta

Fakta om sygdommen

Hepatitis A er en infektion af leveren, som skyldes hepatitis A virus. Mange smittede, især børn, får ikke symptomer, mens voksne i højere grad vil udvikle symptomer, fx gulfarvning af huden (gulsot). Du kan lære mere om sygdommen herunder.

  • Hepatitis A er også blevet kaldt ”smitsom leverbetændelse”, fordi den kan forårsage udbrud af hepatitis pga. fødevarer eller vand forurenet med afføring samt ved sexuel smitte. Man kan blive vaccineret mod hepatitis A.
  • I Danmark er der set flere udbrud med hepatitis A. I 2004 var der et stort udbrud med hepatitis A blandt mænd som havde sex med mænd og i 2012-13 var Danmark en del af et stort nordisk udbrud, som skyldes importerede frosne bær, der var forurenede med virus. Her blev især teenagere syge, fordi denne aldersgruppe bruger bær i smoothies uden først at koge dem, og fordi de fleste i denne aldersgruppe generelt er modtagelige for infektionen.
  • De fleste hepatitis A tilfælde har et mildt og selvafgrænset forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarre. En del af de smittede vil udvikle typiske hepatitis symptomer som gulfarvning af det hvide i øjnene og huden (gulsort eller ikterus) samt mørkfarvning af urinen og lys afføring.Alder er afgørende for, om man udvikler symptomer. De fleste børn under 5 år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne udvikler karakteristiske symptomer med gulfarvning af huden.

Patienterne er bosat over hele landet.

Tidligere set

Danmark har flere gange før været ramt af udbrud af hepatitis A.

I 2017-18 blev 27 syge af dadler, der var importeret fra Iran. Dadlerne havde været solgt i Rema 1000-butikker landet over.

I 2012-13 var norden ramt af et endnu større udbrud, hvor 71 blev syge alene i Danmark. Her viste smittekilden sig at være frosne jordbær, der var fra Nordafrika og solgt i supermarkeder i norden.

Man kan dø

Hepatitis A giver alvorlige symptomer som kvalme, muskel- og ledsmerter, feber samt gulfarvning af huden.

I værste fald kan sygdommen være dødelig, da patienter i sjældne tilfælde kan opleve leversvigt efter en infektion.

Det skriver netdoktor.dk.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du undgår sygdommen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu