ANNONCE

Politi advarer om livsfarligt hærværk: Dette skal du tjekke på din bil

12. juni 2017 11:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Der er tale om livsfarligt hærværk og derfor er politiet også klar til at tage straffelovens paragraf 252 i brug, der kan give fængsel i op til otte år.

– Det er livsfarligt hærværk og det kan ende med at blive en tilfældighed, hvem der ender som et lig.

Sådan lyder det fra kommunikationsmedarbejder Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi, efter endnu flere sager om livsfarligt hærværk, hvor det i værste fald kan ende med, at der kommer lig på bordet, fylder godt i døgnrapporterne fra flere politikredse i denne weekend.

Både i Østjylland, Sydsjællands og Lolland-Falsters og især i Midt- og Vestsjællands Politikredse, har sager om livsfarligt hærværk, hvor tankeløse gerningsmænd render rundt og løsner hjulbolte på biler, fyldt en hel del.

I den forgangne uge har Newsbreak.dk flere gange skrevet om problemet – og om hvor farligt det kan være at køre i en bil med løse hjulbolte. Faktisk er det så farligt, at politiet advarer de skruppelløse hærværksmænd om, at man agter at tage Straffelovens paragraf 252 i brug – en paragraf, der ikke giver mulighed for bødestraf men i stedet kan give op til otte års fængsel hvis man i “grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed”.

Livsfarligt hærværk skaber bekymring

Men hen over weekenden er der kommet endnu flere sager om livsfarligt hærværk mod biler og det skaber bekymring hos politiet.

– I løbet af weekenden og frem til mandag morgen har vi fået endnu syv sager om løse hjulbolte. Det er bekymrende. Specielt når man tænker på, at det ikke kun er her i Midt- og Vestsjællands Politikreds, men også både i Østjylland og Sydsjælland, denne form for livsfarligt hærvæk er begyndt at bredde sig. Havde det kun været i vores område, så kunne vi begrænse hærværket med de løsnede hjulbolte til en radius af cirka 35 eller 40 kilometer. Dermed kunne det være muligt for én gerningsmand at stå bag alle sagerne. Men det virker ikke sandsynligt, når det nu er spredt over hele landet, siger Martin Bjerregaard, der kommer til at tænke på sagerne om de “farlige klovne” samt stenkast fra motorvejsbroer, der pludselig begyndte at sprede sig som en slags mode-dille, siger Martin Bjerregaard, der ikke tror, at hærværksmændende rent faktisk er klar over, at der er tale om livsfarligt hærværk – at de personer, de risikerer at ramme, faktisk kan blive dræbt i en trafikulykke.

– Ser man på de andre typer af sager – dem med de farlige klovne og stenkast fra motorvejsbroer, så er det sager, hvor der kommer en effekt umiddelbart efter gerningen er gjort. Med klovnene blev ofrene forskrækkede og ser vi på stenkast fra motorvejsbroer, så rammer man jo den bil, man sigter efter. Her kan der gå flere dage, inden bilister skal ud at køre, og man er dermed ikke på samme måde med til at se, når og hvis det går galt. Derfor kan det give en form for distance til hærværksmændene, så de ikke ser den skade, de forvolder – og derfor heller ikke føler det samme ansvar eller skyld, mener Martin Bjerregaard.

Fokus på problemet

For politiet er det en svær opgave at pågribe gerningsmændene. Men Martin Bjerregaard understreger, at man bestemt gør forsøget.

– Problemet er, at vi jo ikke kan stå og stirre på samtlige parkerede biler om natten. Men denne type af hærværk indgår i vores oplæg til patruljering. Og vores håb er, at vi med mediernes hjælp kan advare folk, så de giver os et tip, hvis nogen ser, bemærker eller hører noget om natten. Det samme gælder, hvis man i kammeraters lag hører om nogen, der kan have været med til hærværk som dette – så vil vi meget gerne høre om det, siger Martin Bjerregaard.

Kommunikationsmedarbejderen understreger også, at man selvfølgelig er opmærksom på, hvis man ser nogle rende rundt med en hjulnøgle eller nogle bolte i lommen.

– På samme måde, som når vi jagter indbrudstyve – der kigger vi efter personer, som har et koben eller andet værktøj – så er vi opmærksom på dem, der render rundt med værktøj til at løsne hjulbolte. Hvis der er biler med løse hjulbolte i nærheden, så får de jo nok et stort forklaringsproblem, siger Martin Bjerregaard.

I galleriet her over artiklen giver Martin Bjerregaard nogle råd til hvordan du skal sikre dig at din bil ikke er blevet ramt af livsfarligt hærværk inden du kører.

Østjyllands Politi

En 31-årig kvinde hentede torsdag morgen kl. ca. 06.30 sin bil, der stod parkeret på Holger Drachmanns Vej i Aarhus, for at køre mod Holstebro. Da hun kom ud på motorvejen hørte hun kraftig støj fra hjulene, der blev værre efterhånden som hun nærmede sig Holstebro. Hun kørte derfor ind på et værksted i Holstebro, hvor en mekaniker kunne konstatere, at boltene på alle fire hjul var løsnet, og at de ene hjul var tæt på at falde af. Kvinden havde lånt bilen af sin svigerfar, der selv er tidligere mekaniker, og som kunne oplyse, at han ikke havde skriftet hjul eller dæk på bilen for nylig. Det kunne altså tyde på, at nogen bevidst har løsnet boltene på bilen.

“En 54-årig kvinde skulle natten til søndag hjem fra arbejde og hentede derfor sin bil, der stod parkeret bagved Rutebilstationen i Aarhus. På vejen hjem hørte kvinden, at det larmede fra bilen, og hun holdt ind til siden for at kigge nærmere på, hvad årsagen kunne være. Kvinden kunne ikke umiddelbart finde kilden til larmen og kørte derfor forsigtigt hjemad, selvom rattet begyndte at ryste. Dagen efter havde kvindens mand kigget på bilen og opdaget, at alle fem hjulbolte sad løs på venstre fordæk. Bilen har holdt parkeret bagved rutebilsstationen, hvor der er parkering for DSB-ansatte, i tidsrummet mellem klokken 20.12 lørdag aften og klokken 03.35 søndag nat. Østjyllands Politi vil gerne høre fra eventuelle vidner, der kan have set nogen i dette tidsrum vise interesse for de parkerede biler, og som måske har set nogen pille ved bilen. Oplysninger i sagen kan gives til Østjyllands Politi på telefon 114.

Midt- og vestsjællands Politi

“Klokken 08.38 (torsdag/ red.)modtog politiet en efteranmeldelse fra en 64-årig mand fra Hvalsø om, at han d. 170517 under kørsel i sin varebil havde tabt det ene hjul, der faldt af under kørslen. Efterfølgende konstaterede han, at der manglede nogle hjulbolte, og at der lå et par stykker sammen med det tabte hjul. Han formodede derfor, at en ukendt gerningsmand havde løsnet hjulboltene på varebilen på ukendt tidspunkt inden kørslen.

Klokken 15.43 (torsdag/ red.) anmeldte en 39-årig mand fra Jyllinge, at han under kørsel d. 290517 i sin personbil havde bemærket en underlig lyd ved nedbremsning af bilen. Han checkede hjulene og kunne konstatere, at alle hjulbolte sad så løse, at han kunne skrue dem af med fingrene. Hjulboltene blev herefter skruet fast, så han kunne fortsætte kørslen. Der var ikke sket nogen skade på hverken materiel eller personer.

“Klokken 08.48 (fredag/ red.) anmeldte en 76-årig mand fra Jyllinge, at han søndag den 04.06.2017 havde opdaget, at fem hjulbolte var blevet løsnet på hans personbil. Dette var formentlig forøvet natten mellem lørdag d. 030617 og søndag d. 040617, medens bilen havde holdt parkeret ved Jyllinge Centret, men han opdagede det først i forbindelse med kørsel i bilen. Der skete dog ikke noget med hverken anmelderen eller bilen.”

“Klokken 15.00 (fredag/ red.) anmeldte en 64-årig mand fra Jyllinge, at alle hjulbolte på hans personbil var blevet løsnet i løbet af natten mellem torsdag den 08.06.2017 og fredag den 09.06.2017, medens bilen havde holdt parkeret på Karavelvej, Jyllinge. Politiet undersøgte bilen, der havde fået udskiftet en af hjulboltene med en fremmed hjulbolt.”

“Klokken 11.20 (lørdag/ red.) blev anmeldt om en hændelse, der er sket i løbet af sidste uge, hvor fire hjulbolte var løsnet fra et forhjul på en personbil, der stod på Motelvej. Den 47-årige kvinde, der ejer bilen har ingen mistanke om gerningsmand. Hun opdagede, at boltene var løsnet, da hun var ude at køre. Der skete heldigvis ingen uheld.”

“Klokken 12.30 (lørdag/ red.) mistede en 19-årig mand fra Tølløse et hjul, da han kørte ad Elverdamsvej ved Tølløse. Han hørte en underlig lyd fra hjulet, og venstre forhjul løb foran og ind på en mark. Bilen endte i grøften. Den 19-årige kørt til undersøgelse på sygehus efterfølgende.”

“Klokken 09.53 (søndag/ red.) blev anmeldt, at der mellem mandag 05.06.2017-06.06.2017 var løsnet to hjulbolte fra en bil, der stod i Jyllingeparken. To hjulbolte fjernet fra venstre bagdæk.”

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Desværre har der været flere tilfælde i weekenden, hvor bilister har oplevet, at der er blevet løsnet bolte på hjulene på deres biler. Det er blandt andet sket fredag 10.39 i Sorø, lørdag aften gik det ud over en 54-årig mand fra Skælskør, der på en køretur til København mistede venstre forhjul. Søndag fik politiet en anmeldelse om en 45-årig mand fra Skælskør, hvis bil blev totalskadet på grund af løsnede bolte på venstre baghjul.
Det kan ikke understreges nok, hvor farligt det er at køre med løse bolte/møtrikker på bilen, og ud over den materielle skade er der stor fare for personskade.

Har advaret tidligere

Det er ikke første gang Midt- og Vestsjællands Politi går ud med advarslen om løse hjulbolte.

Midt i marts i år beskrev Newsbreak.dk ligeledes problemet.

Den gang var det biler på parkeringspladsen ved Sankt Bendts Kirke i Ringsted, der havde fået løsnet bolte. I alt fem biler blev ved den lejlighed ramt.

Fakta

Straffelovens paragraf 252

Med fængsel indtil 8 år straffes den, der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

Stk. 2. På samme måde straffes den, der på hensynsløs måde forvolder fare for, at nogen smittes med en livstruende og uhelbredelig sygdom.

Stk. 3. Justitsministeren fastsætter efter forhandling med ministeren for sundhed og forebyggelse, hvilke sygdomme der er omfattet af stk. 2.

Kilde: Retsinformation.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu