ANNONCE

Livsfarligt hjælpearbejde for Røde Kors

19. august 2012 08:14 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Livsfarligt hjælpearbejde for Røde Kors
Billede mangler

Det er blevet farligere at være udsendt som Røde Kors-ansat end tidligere. Når der er krige og uroligheder rundt om i verden, er det vanskeligt at sikre, at alle parter er taget i ed om at respektere Røde Kors. Og det gør det farligt for Røde Kors-folkene.
Det fortæller generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.
– Alene i år er der blevet slået otte Røde Kors-ansatte ihjel. Og jeg kan ikke huske, at der er blevet slået så mange ihjel tidligere, siger han i forbindelse med FN’s World Humanitarian Day søndag.
– Selv om det er blevet mere farligt, har vi ikke svært ved at få folk til Røde Kors. Men i gamle dage var vi jo mange aktører i krigssituationer – i dag er Røde Kors mange steder næsten alene om hjælpearbejde, siger Anders Ladekarl.
Det er et angreb på FN’s hovedkvarter i den irakiske hovedstad Bagdad i 2003, hvor 22 FN-ansatte blev dræbt, der er den direkte baggrund til, at 19. august er blevet en dag, man ikke skal glemme.
– Men i dag spiller FN på så mange heste, at de meget hurtigt bliver set som en part i en konflikt. FN vil den ene side gerne have humanitært arbejde – men fordømmer også nogen af krigenes parter, siger Anders Ladekarl.
Den danske generalsekretær siger blandt andet, at FN slet ikke kan være i Syrien og Libyen i dag. Og det er et stort problem, at der er steder, hvor FN slet ikke er:
– FN har jo traditionelt spillet en stor rolle med deres humanitære arbejde. Men det har de svært ved at gøre med de mange kasketter, som FN har på. Det er bekymrende, for vi kan ikke alene i Røde Kors løfte arbejdet, påpeger Anders Ladekarl.
Han mener, at også andre af de store internationale hjælpeorganisationer bør og skal spille en større rolle, end de gør i dag.
– I Røde Kors har vi de seneste fire til fem år øget vores operation, så de bliver større og større og kan dække mere og mere af de behov, vi i stigende grad kommer til at stå alene med, siger generalsekretæren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu