Livstruende allergier diagnosticeres ikke

16. marts 2013 01:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Livstruende allergier diagnosticeres ikke
Billede mangler

I mange tilfælde hvor allergikere, der rammes af livstruende anfald, som i værste tilfælde kan udvikle sit til allergichok, kan lægerne på sygehuset stoppe selve den allergiske reaktion, men stiller ikke diagnosen, skriver Politiken.

 

»Du kan være lige ved at dø, og næste dag sender hospitalet dig bare hjem uden videre«, siger rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark til avisen.

Mellem tre og fire procent af danskerne lider af den type allergier, som kan være livsfarlige, og cirka halvdelen af dem skyldes fødevarer.

Selv om de fleste bliver reddet i ambulancen eller på hospitalet, dør cirka to personer hvert år af anafylaktisk chok.

»Det er jo livsfarligt, når de ikke får en diagnose. For den slags patienter er risikoen for en akut indlæggelse større, end det er for en patient med forhøjet blodtryk at få en blodprop. Og du aner ikke, om næste allergiske reaktion bliver endnu kraftigere«, siger professor og ledende overlæge ved OUH Carsten Bindslev-Jensen.

Og uvisheden går ud over livskvaliteten, mener Betina Hjorth.

»Vi oplever mennesker, som nærmest ikke tør spise noget, for de ved ikke, hvad der kan sætte et nyt anfald i gang,« siger hun.

Carsten Bindslev-Jensen er enig.

»Vi ser en del patienter, som har været indlagt med livstruende allergiske tilfælde flere gange uden at få den henvisning, de skal have. Mange af dem har selv fundet ud af, at de kan søge hjælp her,« siger han og fortæller videre, at i den region, hvor han arbejder, skal en patient ses efter en uge, når han eller hun har været indlagt med kraftige allergiske reaktioner.

»Vi kalder det en debriefing, og uden den er det svært at spise, for du aner ikke, hvad du er blevet syg af«, siger Carsten Bindslev-Jensen, der understreger, at patienterne bør udstyres med en såkaldt Epi-pen med adrenalin, som kan redde dem i tilfælde af allergichok.

Ulla Astman (S) er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun ved ikke, hvorfor patienter med allergi ikke udredes tidligere, men vil sætte en undersøgelse i gang.

»Allergiske reaktioner skal udredes hurtigst muligt, og det, I beskriver her, lyder ikke godt,« siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu