ANNONCE

Livstruende listeria-fare: Pølser kaldes tilbage

11. september 2019 20:57 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

I værste fald kan man dø af bakterien.

Der er fundet listeria i pølser solgt i hele landet.

De trækkes nu tilbage.

Det oplyser Rema 1000 på sin Facebookside.

Kyllingepølserne, for det er sådan nogle, er solgt i pakker med 300 gram i Rema 1000-butikker i hele landet. De er produceret 26. august 2019 og er mindst holdbar til 23. september 2019. (EAN: 5705830602947).

“Såfremt du har pågældende produkt med nævnte datoer liggende derhjemme, bedes du smide det ud eller returnere varen i din nærmeste REMA 1000 og få pengene tilbage. Bon er ikke nødvendig”, skriver Rema 1000, hvis egenkontrol påviste indholdet af listeria.

Livsfarlig listeria

Omkring 50 danskere bliver hvert år smittet med listeria. Ifølge Fødevarestyrelsen er listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Den kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

I 2018 døde en dansker da også efter at have fået bakterien i kroppen.

Den historie kan du læse HER.

Kontakt din læge

Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af bakterien, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.

Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.

Fakta

Listeria

 • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
 • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
 • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
 • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
 • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
 • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
 • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
 • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
 • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
 • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
 • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter to-tre uger.

Det er vigtigt at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, du er blevet smittet.

Fødevarestyrelsen har fire god råd til, hvordan man undgår at blive smittet sygdommen.

Dem kan du læse i galleriet øverst i artiklen. 

 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu