ANNONCE

Livsvigtig viden: Har du styr på badeflagene?

3. august 2019 15:16 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Det er ekstremt vigtigt, at du kender betydningen af de forskellige badeflag på stranden.

Sommervarmen er for alvor kommet til Danmark, og derfor kan det være både hyggeligt, sjovt og forfriskende at dyppe sig i bølgen blå på stranden.

Men det kan også være farligt, hvis du ikke passer på, og blandt andet derfor har vi badeflagene.

Men hvad står de forskellige flag egentlig for?

Det kan du blive klogere på i videoen ovenfor.

Livreddere signalerer med flag på stranden

En del af flagene bliver opsat ved de strande, hvor der er livreddere. Det gælder blandt andet de 36 livredderstationer i Trygfondens Kystlivredning.

Her hejser livredderne hver dag flag ved livreddertårnene, når der er livreddere til stede.

Livredderne tjekker blandt andet vind- og vandforhold og signalerer med forskellige flag, om det er sikkert at bade, om der er særlige forhold, man skal være opmærksom på, eller om de helt fraråder badning.

Fakta

De fem baderåd:

1. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vande: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vande: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu