LO klar med nye krav til jobpakke

20. februar 2013 09:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
LO klar med nye krav til jobpakke
Billede mangler

LO melder sig nu ind i debatten om skattelettelser til erhvervslivet i konkurrenceevnepakken, som er regeringens store forårssatsning. I sidste måned kom LO med en såkaldt jobpakke, der fokuserede på at øge den private beskæftigelse på kort sigt gennem øgede offentlige investeringer.

LO-fagbevægelsen fastholder det samme fokus, men har nu tilføjet et helt nyt afsnit og foreslår her regeringen at bruge omkring fem milliarder kroner på at skabe 5.000 private arbejdspladser gennem lavere skatter og afgifter for erhvervslivet.

Siden den første pakke blev præsenteret, er den politiske debat gået mere i retning af at lette skatter og afgifter for erhvervslivet, forklarer LO-formand Harald Børsting, og det har LOs medlemsorganisationer lyttet til.

»Vi har længe sagt, at der kan være sund fornuft i at hæve de afgifter, som blandt andet sikrer, at danske virksomheder bliver innovative og kommer foran på grøn energi. Men hvis afgifterne når et omfang, hvor vi kommer væsentligt ud af trit med dem, vi konkurrerer med, så er vi nødt til at kigge på, om vi er gået for langt. En afgift giver ikke mening, hvis det eneste, man får, er, at den flytter en masse arbejdspladser til udlandet,« siger Harald Børsting og henviser blandt andet til den meget omtalte NOx-afgift, der rammer mange af industrivirksomhederne hårdt.Fokus på offentlige investeringer

LO foreslår nu at føre nogle af pengene fra NOx-afgiften tilbage til virksomhederne for 450 millioner kroner. Pakken indeholder desuden en række kendte ideer som lavere afgifter på grænsehandelsvarer som øl og sodavand, ligesom LO ønsker lavere afgifter på hotelmoms og kørsel med lastbiler.

Hovedfokus ligger stadig på offentlige investeringer, for det skaber stadig flest job, mener Harald Børsting.Han advarer regeringen både mod at fjerne fokus fra øgede offentlige investeringer og mod at finde en finansiering, hvor regeringen bliver nødt til at fyrre offentligt ansatte.

»Vi synes, det er meget uklogt at bringe sig i en situation, hvor man sænker afgifter, som ikke genererer særlig mange arbejdspladser ved at skære ned i den offentlige sektor. Det antal arbejdspladser, som man skaber i det private, det betaler man så med missede arbejdspladser i det offentlige. Derfor anviser vi veje til finansiering,« siger Harald Børsting, med henvisning til, at han mener, regeringen bør finansiere sin konkurrenceevnepakke ved hjælp af blandt andet en SU-reform og øgede arveafgifter.Mødt med hovedrysten

Da LO i sidste måned kom med deres første bud på en jobpakke, blev fagbevægelsen på lange stræk mødt med hovedrysten fra regeringstoppen, fordi den primært fokuserede på en række håndtag, som regeringen helt har afvist at bruge, såsom øgede anlægsinvesteringer i kommunerne.

Socialdemokraterne ønsker ikke at kommentere det konkrete indhold af tillægget til jobpakken, men LOs nye udspil får dog anerkendende bemærkninger fra statsministerpartiet.

»Vi lytter altid, når en central aktør som LO kommer med konkrete ideer, og det her supplement, som man nu kommer med, har ikke gjort det samlede udspil fra LO ringere,« siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

Konkurrenceevnepakken ventes forhandlet endeligt hjem i et kæmpe stort bunkebryllup, hvor reformer af blandt andet SU og kontanthjælp finansierer de sænkede afgifter for virksomhederne sammen med en mindre stigning i det offentlige forbrug.Forhandling ind over midten

Kilder i regeringen regner det for næsten umuligt at forhandle sådan en pakke hjem med regeringens parlamentariske grundlag i Enhedslisten. Derfor skal den efter alt sandsynlighed forhandles indover den politiske midte, hvor Venstre står til at spille en central rolle. Partiets skatteordfører glæder sig over de nye tiltag i LOs jobpakke.

»Jeg glæder mig altid, når der er opbakning til det synspunkt, som Venstre har stået med længe. Derfor hilser jeg LOs bevægelse velkommen, hvor de nu anerkender, at vi er nødt til at kigge på de skattevilkår, som vi giver vores virksomheder, så de kan begå sig i konkurrencen med udlandet og skabe nogle arbejdspladser i Danmark,« siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu