ANNONCE

Alle katte-ejere bør vide dette – ellers kan det blive ‘farvel misser’

19. november 2018 11:59 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Løse katte er noget, som en del mennesker anser som et problem. Og det er rent faktisk ulovligt, ikke at have styr på sit kæledyr.

Løse katte er noget, de fleste danskere jævnligt ser. Og mange er ikke glade for synet.

Rent faktisk er løse katte ulovligt.

Mange katte-ejere lader lukker deres kæledyr ud, så den kan strejfe frit omkring i nabolaget.

Men den er helt gal. Det miav man ikke. Ifølge loven skal du holde den firbenede på din egen matrikel.

Gør du ikke det, kan den miste livet. For ifølge loven kan en vred nabo – teoretisk og med loven i hånden – få katten aflivet.

Det er mark- og vejfredsloven, der beskriver, hvordan man altså skal holde sine dyr på egen grund.

“Enhver er pligtig til på alle årets tider at holde sine husdyr på sit eget”, står der i §1.

Den er oprindeligt tiltænkt landbrugsdyr, men gælder altså også kæledyr.

Advar – og skyd

En vred nabo kan dog ikke, med det samme, bare finde haglbøssen frem og skyde katten. Der skal gives besked til ejeren 24 timer i forvejen, men så er der også – næsten – frit spil.

Hvis katten stadig er, som i dette tænkte tilfælde, på naboens grund, kan vedkommende aflevere den til politiet eller et internat. Den kan også sælges eller simpelthen aflives. Det skal ejeren dog have fået besked om inden for det sidste år.

“Nedskydning eller anden direkte på drab af dyret sigtende fremgangsmåde må dog kun anvendes, når dyrets besidder i forvejen inden for det sidste år er advaret”, står der i §14, stk. 2.

Der er dog et lille men som beskrevet i stk. 3.: Her står der, at katten skal have angrebet andre dyr eller “frembyder nærliggende fare for person eller ejendom”.

I stk. 1 står der dog også, det er lovligt “… på forsvarlig måde at fjerne fra sin grund og skal ikke betale erstatning, hvis dyret herved kommer til skade eller omkommer”.

Mange kan ikke lide løse katte

I en rapport om dyreetik deltog 2003 personer i en undersøgelse. Af dem svarede cirka 20 procent, de ikke kunne lide katte. 60 procent af dem på grund af kattenes adfærd; nemlig at kattene bevæger sig væk fra ejernes grund.

I samme rapport fremgår det, at 75 procent af alle katte i Danmark har mulighed for at færdes frit i naturen.

Hos Danmarks Statistik har man i 2000 lavet en opgørelse over samme antal kæledyr. I den står der, der er (var) 646.000 katte i Danmark.

Det betyder altså, der går cirka 484.500 løse katte rundt.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu