Loft over sygedagpenge får flere i arbejde

17. april 2012 08:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Loft over sygedagpenge får flere i arbejde
Billede mangler

For ikke så længe siden slog beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fast, at loftet over sygedagpengene bliver fjernet.
Som det er nu så ryger berettigelsen til sygedagpenge efter 52 uger, og på dette tidspunkt er modtageren som minimum tvunget til at søge om en forlængelse.
Men ny analyse foretaget Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum, viser, at mange modtagere af sygedagpenge finder arbejde lige omkring den 52. uge eller på anden vis bliver selvforsørgende.
I de otte uger omkring varighedsgrænsen er der ifølge analysen 20.000 flere, der forlader sygedagpenge end i ugerne før og efter.
I samme otte uger er der 9.000 personer, der bliver selvforsørgende.
Blandt andet derfor konkluderer analysen, at det vil være en dum ide at afskaffe loftet over sygedagpengene, som en tværministeriel arbejdsgruppe ellers i øjeblikket arbejder på.
Formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Rødovre-borgmester Erik Nielsen, mener derfor at loftet skal bestå.
“Sygefravær er ikke godt for nogen, for jo længere tid du er væk fra arbejdsmarkedet, jo sværere bliver det at vende tilbage. Et af redskaberne til at sikre, at flest muligt kommer i arbejde igen, er, at sygedagpenge kun er en midlertidig ydelse. Det giver en motivationseffekt til en tidlig indsats, at sygedag¬pengene ophører på et tidspunkt,” siger han til momentum.
Venstre arbejdsmarkedsordfører er enig, og hæfter sig ved, at det er muligt at søge om forlængelse, hvis det er nødvendigt.
Men så simpelt er det ikke, siger socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.
“Mange er ikke blevet afklaret efter de 52 uger. De er kort sagt for syge til at arbejde, men for raske til at få sygedag¬penge. Det resulterer i, at de stort set ingen penge får. Mange skal derfor tænke så meget på økonomi, at de har svært ved at blive raske. Vi vil gerne afskaffe varighedsbegrænsningen for at hjælpe de mennesker, der står i denne her ulykkelige situation,” siger han.
Analysen omfatter alle personer, der er kommet på sygedagpenge fra uge 1 i 2004 til og med uge 39 i 2011.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu